У Вінниці "осучаснили" творчість Кобзаря
17:42 08.03.2024
309

9 березня —  особлива дата для українців. Це день народження Тараса Шевченка. Його називають нашим пророком, Великим Кобзарем і українським генієм. Шевченко був відомий і боротьбою за визволення українського народу.

Пройшло 210 років від народження Кобзаря. Вважається, що кожне слово, написане поетом, і досі є актуальним. І що видатний митець залишив кілька важливих послань, які для українців стали закликом до дій.

До ювілею Кобзаря на базі вінницького підприємства незрячих влаштували насичений літературно-музичний вечір «Поговоримо про Шевченка». Йшлося про багатогранність і актуальність творчості Тараса Григоровича. Усі охочі, яких виявилося чимало, читали вірші Кобзаря і виконували музичні твори на його слова.

Яскраво читали поезію перед глядачами Оксана Перепелична, Наталя Філюк і Наталя Слюсарчук, а музичні твори виконували Василь Заголюк, Ірина Костюник, Валерій Гаврилюк та багато інших самодіяльних артистів.    

А наймолодшою учасницею читань виявилася п’ятирічна Юля Зелінська. На диво, дівчинка не лише слухала інших, але й продекламувала напам’ять віршований твір «Заповіт» Тараса Шевченка.

— Вчила «Заповіт» приблизно тиждень. Взагалі вірші запам’ятовую непогано. Також відвідую гуртки танців і вокалу, —  сказала Юля.

16-річна студентка Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу Ярослава Хмельницька під фонограму виконала сучасну інтерпретацію віршу Кобзаря «Думи мої, думи мої». Його переробили у пісню і модернізували відомі українські вокалісти Артем Пивоваров і Надія Дорофєєва.        

— Цю пісню виконують із початку широкомасштабної війни. У ній йдеться про те, що Україна —  сильна, і вона вистоїть. Пісня «Думи» мені сильно зачепила. До того ж я дуже люблю творчість Тараса Шевченка, — прокоментувала  Ярослава Хмельницька.   

Джерело: преслужба Вінницької обласної організації УТОС

Автор: Анна Макарчук
Читайте також