Єврокомісія запропонувала замінити «Різдво» на «святковий період» та відмовитися від слів із гендерним забарвленням. У Ватикані розкритикували ідею
20:02 02.12.2021
265

Наприкінці жовтня Єврокомісія запропонувала чиновникам відмовитися від термінів "Різдво", "геї", "лесбіянки", "сліпі", "глухі" та інших слів, які можуть бути образливими для людей різних культур, віросповідань, сексуальних орієнтацій, а також людей з обмеженими можливостями.

Єврокомісія докладно описала внутрішні рекомендації у 32-сторінковому документі та опублікувала його. Документ називається "Довідник для інклюзивної комунікації".

Як пише Politico, цей «довідник» став частиною кампанії боротьби з дискримінацією. Його представила єврокомісар із питань рівності Хелена Даллі.

Проте Єврокомісія зіштовхнулася з критикою, і 30 листопада рекомендації відкликали.

Рекомендації

Чиновникам комісії запропонували використати нейтральнішу мову.

Замість слова "Різдво" пропонується використовувати фразу "святковий період". "Не всі відзначають християнські свята, і не всі християни відзначають їх в ті самі дні", — йдеться у документі.

Слово "гей" (gay) рекомендується замінити терміном gay person, а замість виразу "дві лесбіянки" (two lesbians) варто використовувати словосполучення "одностатева пара" (same-gender couple).

"Дами та панове" в офіційних публікаціях пропонується замінити словами "колеги" або "слухачі" (colleagues, participants).


Замість слів "сліпі" та "глухі" рекомендується використовувати вирази "незрячі люди", "люди зі втратою слуху" та "нечуючі", замість "інвалідів" — "люди з обмеженими можливостями".

У довіднику також торкається расова дискримінація та проблематика колоніалізму. Вираз "колонізація Марсу" рекомендують замінити фразою "відправлення людей на Марс".

Докладніше про інші рекомендації можна прочитати за посиланням.

Рекомендації розкритикували місцеві консерватори та ультраправі, коли на документ звернув увагу італійський таблоїд Il Giornale. Єврокомісію звинуватили у спробі "скасувати Різдво".

Один з лідерів Ліги Півночі Маттео Сальвіні назвав ідеї Єврокомісії шаленими, розкритикував і висміяв.

У Ватикані також розкритикували "Довідник для інклюзивної комунікації".

Звичайно, ми знаємо, що Європа своїм існуванням та ідентичністю завдячує багатьом факторам, але, безумовно, ми не повинні забувати, що одним із головних факторів, якщо не найголовнішим, було християнство, — заявив кардинал П'єтро Паролін.

Після цього Єврокомісія 30 листопада відкликала свої рекомендації та пообіцяла доопрацювати документ.

Автор: Олена Гандзюк
Читайте також