Помер Крістіан Болтанські - один з найбільш значущих художників другої половини XX століття
14:01 15.07.2021
301

У Парижі 14 липня помер художник, скульптор і режисер Крістіан Болтанські. Йому було 76 років. Причина смерті не уточнюється, відомо лише, що художник хворів і помер у паризькій лікарні Кошен.

Болтанські народився в Парижі в 1944 році, його батько був іммігрантом з Одеси єврейського походження. Через це Болтанські і його сім'ї доводилося ховатися від фашистів, тому тема переслідування за національною ознакою і голокосту згодом стала однією з провідних в його творчості.

Також Крістіан Болтанські багато працював з темою пам'яті: він створював масштабні інсталяції з портретами людей, використовував в них випадково знайдені речі, влаштовував театри маріонеток і знімав короткометражні фільми, що поєднували документальні матеріали та фантазійні вигадки.

Перша ретроспектива художника відбулася в 1984 році в Державному музеї сучасного мистецтва в Парижі, а в 1990 році про нього вийшов фільм режисера і письменника Алена флешери «Пошуки Крістіана Б.». У 2020 році в Центрі Помпіду в Парижі пройшла велика ретроспектива робіт Болтанські під назвою Faire son temps ( «Робити свого часу»).

Автор: Анна Макарчук
Читайте також