За публічну наругу над українською мовою каратимуть позбавленням волі
10:33 23.06.2021
262

Думаю, всі вже чули 1000 і одну історію таких собі «блогерів-початківців», які вирішили поділитися власними думками про армію, українську мову тощо. Свобода слова – це, звичайно, важливо та класно, але є питання «вічні», передає Адвокат Права. Як от про мову: раніше ми не могли розв’язати питання з «другою державною», а сьогодні – зі ставленням до державної мови українців. Це питання й вирішили урегулювати нардепи у законопроекті №5670 від 17.06.2021 року, та, як завжди, почали з «залякування». 

Обґрунтування необхідності прийняття акта 

Згідно з Рішенням Конституційного суду України від 14 грудня 1999 року №10-рп/99 про офіційне тлумачення статті 10 Конституції України, положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким «державною мовою в Україні є українська мова», треба розуміти так, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом.

Проте, трапляються випадки публічної наруги над українською мовою зі сторони громадян України, що є ще більш небезпечним явищем враховуючи можливість для таких громадян обіймати державні посади чи посади в органах місцевого самоврядування та розповсюджувати свій негативний вплив.

 Що пропонується?

  •  Захист державного статусу української мови від публічної наруги.
  •  Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили публічну наругу над українською мовою як державною.
  • Посилення протидії пропаганді проти української мови.
  •  Пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 338-1, що передбачає кримінальну відповідальність за публічну наругу над українською мовою.

 

Суб’єкт злочину загальний.

З суб’єктивної сторони злочин характеризується прямим умислом.

Закон доповнить положенням Кримінальний кодекс України, яке є взаємопов’язаним із статтею 338 «Наруга над державними символами».

 Санкція статті передбачає штраф від 17 тис. грн. до 68 тис. грн. або арешт на строк до 6 місяців або позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 2 років.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також