"Життя без насилля: спільні кроки та дії". Підсумки онлайн-конференції
21:00 18.01.2021
263

18 січня 2021 на платформі Zoom відбулась Всеукраїнська онлайн-конференція «Життя без насилля: спільні кроки та дії».

Подія реалізувалась громадською організацією Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» за підтримки Уряду Канади в рамках проекту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні».

Ірина Саранча, голова правління Громадської організації Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» та Олена Смірнова, психолог вищезазначеної ГО,  презентували Порадник «Життя без насилля».

У конференції у ролі спікерок взяли участь Ірина Саранча, Олена Смірнова, Людмила Станіславенко, Оксана Яцюк тренерка ГО "Паросток", Ольга Паламарчук, Марина Лукіянова, Наталя Сергієнко, Московец Наталя та учасниці онлайн школи з сурдоперекладом «Стоп насилля: ідентифікувати, не допустити, протидіяти!» у рамках реалізації проєкту "Не бійся - ти не одна!" за підтримки Уряду Канади в рамках проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», що впроваджується організацією Пакт.

На думку депутатки Вінницької обласної Ради Людмили Станіславенко задля подолання насилля в сім’ї українці повинні почати говорити про проблему, зрозуміти, що говорити про насилля не соромно. 

«Тема боротьби з домашнім насиллям надзвичайно важлива, адже більшість жінок, а саме вони в основному є жертвами домашнього насилля соромляться говорити про приниження у родині. Вперше я зіткнулась з цією проблемою у 2013 році. Ми разом з Іриною Геращенко та Геннадієм Ткачуком, громадськими активістами долучилася до роботи круглого столу МФО «Рівні можливості». В ході зустрічі виступила жінка, яка розповіла, як чоловік знущався та бив її. Історія була жахлива, я зрозуміла, що повинна зробити усе можливе, аби подолати подібне явище в українських родинах. Ставши депутаткою обласної ради я зустріла багато однодумців, готових працювати над цією проблемою. У 2016 році, під час засідання постійної комісії з освіти, релігії, культури, молоді та спорту, яку я очолювала, нами було внесено ряд змін та доповнень в обласну «Програму підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків та попередження торгівлі людьми на період до 2021 року». Основною умовою прийняття програми стало створення у місті притулку для жертв домашнього насилля.Завдяки спільній роботі Департаменту соціальної та молодіжної політики через деякий час в області розпочав свою роботу подібний центр. Це  перший в Україні заклад, який відкрився за підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні в рамках реалізації проекту «За життя без насильства». До роботи центру долучилися представники різних служб. Тут працюють психологи, соціальні працівники та юристи. Заклад розрахований на 30 місць та облаштований усім необхідним для проживання жінок та жінок із дітьми», - розповіла Людмила Станіславенко. 

Читайте також