Виставка старовинних мап, що вперше була презентована у Вінниці, приїхала до МЗС
17:22 10.01.2019
252

В холі приміщення Міністерства закордонних справ України проходить виставка копій старовинних карт України, виданих до XVIII століття. Її організували спільно з Музеєм української марки ім. Якова Балабана,  Вінницькою міською ради та МЗС. Триватиме вона до кінця січня. Після чого відправиться в тур містами України.

Унікальні карти України авторства Птолемея, Абрагама Ортелія, Гійома де Боплана, Фредеріка де Віта, Йогана Ґрюнінґера, Гола Лінгарта, Йогана  Блау, Яна Янсона, Йоганна-Баптиста Гоманна, Віллема Гондіуса, Пітера ван ден Кеере – всі їх можна буде детально роздивитись.

Найстаріша карта – це копія карти Птолемея, надрукована Голом Лінгартом у місті Ульм  16 липня 1482. Це карта стародавніх сарматських земель Птолемея (ІІ ст. н.е.) – фактично карта заселення континенту нашими предками.

Під час відкриття виставки міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що це унікальна колекція карт, яка показує як розвивалося уявлення про Україну, починаючи від Сарматії.

«Ці карти мають неабияку історичну цінність, оскільки це точне віддзеркалення і підтвердження того, що весь світ вбачав Україну як частину неподільної Європи. Це важливий проект, оскільки Росія завжди намагається перекручувати історію існування України як такої», - поділився своїми враженнями Павло Клімкін на сторінці «Культурна дипломатія України від МЗС» у Фейсбук.

Власник  колекції – керівник музею української марки міста Вінниці Олександр Білецький  - досить давно  почав збирати карти. І першими їх побачили вінничани. Адже восени у холі міської ради тиждень діяла виставка копій старовинних карт.

«Раніше карти, які були у вигляді гравюр, вирізали  на дереві або випалювали на міді, це був дуже складний процес, тому фактично кожна карта була витвором мистецтва.  Карти збирати я почав досить давно, і спочатку ідея була в тому, щоб просто зробити старі карти, які можна продавати у музеї як сувеніри. Коли Павло Клімкін приїздив до Вінниці і побачив у холі міської ради виставку карт, ми домовилися про виставку у Києві. Наразі складаємо графік виставок у містах України», - повідомив  Олександр Білецький.

Джерело: Вінницька міська рада

Читайте також