Помер кримський історик та письменник Олекса Гайворонський
15:18 27.09.2023
255

У Криму в середу, 27 вересня, після тривалої хвороби помер історик, телеведучий та письменник Олекса Гайворонський. Він був автором сценарію до першого кримськотатарського дитячого фільму-казки "Хідир-деде". Про це повідомили у виданні Crimean Tatars.


"Його внесок в історію кримських татар складно оцінити. Він відкрив нам світ Кримського Ханства і Золотої Орди, розповів про всі пам'ятники півострова, що збереглися. Він по крихтах збирав історію Країни Крим і щедро ділився своїми знаннями", – йдеться у повідомленні.

 

Після анексії Криму росією 2014-го Гайворонський залишився у рідному Бахчисараї. Він казав, що залишається громадянином України, який продовжує жити у Криму, і називав себе "бранцем історичних обставин".


2016 року на Форумі видавців у Львові письменник презентував одну зі своїх книг - "Країна Крим. Нариси про пам'ятки історії Кримського ханату".


У січні 2017 року історик видалив усі свої сторінки в соцмережах, залишивши у своєму Facebook посилання на електронну пошту, що стало його єдиним засобом зв'язку.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також