Фільм "Порцелянова війна" отримав гран-прі на кінофестивалі Sundance в США
19:04 29.01.2024
255

Документальний фільм "Порцелянова війна", який розповідає про події в Україні, був удостоєний гран-прі на престижному фестивалі незалежного кіно Sundance. Фестиваль завершився 28 січня в місті Парк-Сіті.

Режисери стрічки - американець Брендан Белломо та український військовий Слава Леонтьєв - були відзначені в категорії "Американський документальний фільм". Журі фестивалю відзначило фільм за його здатність висловлювати непохитний голос у серці жорстокої війни в Україні та закликати до збереження людяності під час конфлікту.

Фільм "Порцелянова війна" розповідає історію трьох українських митців порцелянової анімалістики, які залишилися в обложеному Харкові і продовжують свою творчість навіть під час війни, створюючи порцелянові фігурки.

Режисер Брендан Белломо висловив подяку за нагороду, назвавши її визнанням сміливості та краси українського народу.

Кінофестиваль Sundance, який відбувається щорічно в січні в Парк-Сіті, є найбільшим фестивалем незалежного кіно в США. Цього року фестиваль відзначив своє 40-річчя, триваючи з 18 по 28 січня.

Заснований американським актором та режисером Робертом Редфордом в 1981 році, фестиваль підтримує нові візії в американському кіно. У минулому році фільм "20 днів у Маріуполі" отримав приз глядацьких симпатій, а нещодавно був номінований на Оскар у категорії "Найкращий документальний фільм".

На фестивалі цього року також було представлено інші українські фільми, зокрема "Залізні метелики" Романа Любого і "Клондайк" Марини Ер Горбач, що розповідає про події навколо авіакатастрофи MH17, а також документальну стрічку "Будинок зі скалок" Симона Леренга Вільмонта про дитячий будинок у Лисичанську.

В 2020 році українська режисерка Ірина Цілик виграла нагороду за найкращу режисуру документального фільму "Земля блакитна, ніби апельсин".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також