В Україні запустили реєстр педофілів: у базі вже більше 170 осіб
16:31 26.10.2021
259

В Україні запустили та почали наповнювати реєстр педофілів. Як повідомляє сайт Міністерства юстиції України, про це в ефірі телеканалу "Україна 24" повідомила заступник міністра юстиції Олена Висоцька.

Поки що реєстр працює у тестовому режимі. Станом на сьогодні у цьому реєстрі вже містяться дані про 171 особу, яка була притягнута до відповідальності та відбуває покарання за сексуальні злочини проти неповнолітніх. Міністерство юстиції разом з органами прокуратури і суду наповнює реєстр, вивчаючи особові справи засуджених за аналогічні злочини, аби навіть після відбуття покарання інформація про них зберігалася у цій базі даних. Наразі реєстр працює у тестовому режимі. Користуватися повноцінно таким реєстром можна буде з часом. 


Висоцька наголосила, що всі європейські країни пішли таким шляхом. Під час створення та запуску реєстру вивчався досвід інших держав - США, Канади, більшості європейських країн, зокрема Норвегії, де функціонує одна з найкращих "тюремних систем".


"Природою цього реєстру є те, щоб убезпечити, наприклад, навчальні заклади, чи лікувальні заклади, чи інших людей, які працюють із групами дитячих колективів, від того, щоб взяти таку людину на роботу", – наголосила заступник міністра.


Вона додала, що зараз існує багато нормативних перешкод щодо наповнення реєстру. Зокрема, не можна засуджена за певною статтею особа внести до такого реєстру, доки не буде ухвали суду щодо цієї людини, в якій прямо буде передбачено внесення даних про таку особу до реєстру.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також