У Вінниці школярі потрапили до вербування спецслужб РФ
14:24 25.10.2023
307

Служба безпеки України розкрила спроби російських спецслужб вербувати українських підлітків для антисемітських провокацій у різних регіонах України. Група включала 13-17-річних учнів місцевих шкіл, яких вербували через молодіжний праворадикальний Телеграм-канал, створений російськими спецслужбами. Отримані матеріали використовувалися як фейкові публікації для дискредитації України у закордонних ЗМІ.

У містах Вінниця, Дніпро та Львів були виявлені місцеві учасники російського Телеграм-каналу - четверо школярів, яких спонукали до вчинення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту. Крім того, на Житомирщині розкрито випадок вербування 15-річного школяра з міста Радомишль, якого психологічно впливали через Інтернет. Окупанти вимагали від нього нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків у регіоні.

Наразі всі ці факти розслідуються у рамках кримінального провадження за статтями Кримінального кодексу України: наруга над могилою, іншим місцем похованням або над тілом померлого (ч. 2 ст. 297), ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію (ч. 1 ст. 300) і виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ч. 1 ст. 436-1).

Служба безпеки України закликає батьків бути уважними і запобігати впливу ворожих спецслужб на українських дітей.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також