Кличко взяв участь у конфереції з демократичного врядування: "Війна не є виправданням для утисків прав громад та закручування гайок на місцях"
13:15 30.06.2023
255

Мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко виступив на відкритті конфереції з демократичного врядування, яку організував Міжнародний республіканський інститут (IRI). Кличко наголосив, що місцеве самоврядування є частиною публічної влади та основою демократії в усіх демократичних країнах.

«Сьогодні всі громади мають перед собою завдання: термінові, які треба вирішувати вже зараз – це надання послуг, відбудова житла, допомога бізнесу для створення робочих місць. І стратегічні – це реформи, які забезпечать системне відновлення України після Перемоги, – зазначив мер Києва. – Місцеве самоврядування повинне відновлюватись на деокупованих територіях якнайшвидше, без обмежень прав мешканців. Війна не є виправданням для утисків прав громад, для закручування гайок на місцях, для політичних розбірок і протистояння. Це непотрібно і не призведе до успіху ні всередині країни, ні в боротьбі з агресором», – наголосив Кличко.

Він підкреслив, що децентралізація в Україні була однією з ключових реформ в останні роки. І забезпечує більш ефективне використання ресурсів. Та більш обʼєктивне врахування потреб громад. Однією з ключових переваг децентралізації є збільшення відповідальності місцевих органів влади перед громадою, коли люди мають можливість впливати на рішення, які їх стосуються.

“Місцеве самоврядування в усіх демократичних країнах будується знизу вверх, а не навпаки. І це – основа демократії та розвитку держави. Бо сьогодні викликає стурбованість надмірна централізація влади, використання правоохоронних органів для тиску на бізнес та місцеву владу. Вплив центральних органів влади на судову систему. Не повинно бути політичної боротьби і недемократичних методів в управлінні державою, яка прагне в ЄС та НАТО!”, – наголосив Віталій Кличко.

Він подякував американському народу та Міжнародному республіканському інституту за постійну увагу до питань демократичного розвитку української держави. За зусилля, які вони докладають для нашої Перемоги, та до процесу відновлення й відбудови України.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також