"Зроблено в Україні": стимул для вітчизняної воєнної економіки та підтримка місцевого виробництва
12:10 27.02.2024
254

Ініціатива "Зроблено в Україні" має на меті підтримку оборонної економіки країни, акцентуючи на пріоритеті місцевого виробництва компонентів, озброєнь та інших військових товарів. Згідно зі статтею в Financial Times, ця програма спрямована на стимуляцію внутрішнього виробництва в умовах, коли бюджет України на поточний рік має значний дефіцит, частково покриваний за рахунок допомоги від ЄС та МВФ.

Затримки в наданні фінансової допомоги від США та ЄС спонукали українську владу до пошуку внутрішніх ресурсів для підтримки економіки. У результаті, український уряд ініціював запуск програми субсидій "Зроблено в Україні" на суму 1,2 мільярда доларів для збільшення податкових надходжень і зменшення залежності від міжнародної допомоги.

Міністр економіки Юлія Свириденко підкреслила важливість самодостатності та переорієнтації економіки на збільшення частки обробної промисловості. Програма передбачає низку заходів, включаючи кешбеки та спеціальні картки для підтримки покупок українських товарів, а також гранти та кредити для розвитку вітчизняного виробництва.

Окремо виділено 1 мільярд гривень на підтримку виробників сільськогосподарської техніки. За словами Свириденко, програма забезпечить повернення великої частини вкладених коштів через податки вже в перший рік її реалізації, сприяючи зростанню ВВП.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також