Українці зможуть подати заяви про пошкоджене житло через додаток "Дія" у міжнародний реєстр збитків
14:15 25.03.2024
254

Українці отримають можливість відправити заяву про пошкоджене або знищене житло через додаток "Дія" у міжнародний Реєстр збитків, який базується у Гаазі. Цей крок стає частиною процесу фіксації реальних масштабів збитків, спричинених російською агресією, а також ініціативи створення компенсаційного механізму для постраждалих. Угоду про співпрацю підписали Міністерство цифрової трансформації України та міжнародний Реєстр збитків.

Цей крок є важливим етапом у визначенні та відображенні збитків, завданих Україні в результаті російської агресії, та розпочаття компенсаційного процесу для постраждалих громадян. Ці заяви стануть джерелом інформації для подальшого розгляду та вирішення питань компенсації.

У додатку "Дія" в найближчий час з'явиться можливість легко та швидко подати заяву в міжнародний Реєстр збитків, що значно спростить процес для громадян. Під час першого етапу, який стартує в квітні, громадяни матимуть можливість подати заяви про пошкоджене або знищене житло, але для цього вони повинні мати Акт про обстеження від місцевої влади, який підтверджує факт завданих збитків.

Віцепрем'єр-міністр Михайло Федоров відзначив, що цей крок є першим випадком міжнародного обміну даними через додаток "Дія". У майбутньому, крім пошкодженого житла, громадяни зможуть подати заяви про різні категорії збитків, включаючи шкоду життю та здоров'ю, тортури, вимушене переміщення, а також збитки для бізнесу та критичної інфраструктури.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також