Українським спецслужбам вдалося вилучити викрадену західну зброю, надіслану в Україну - Пентагон
10:34 21.07.2023
266

Пентагонський аналітичний центр опублікував доповідь, що розкриває, як українським спецслужбам вдалося знайти й вилучити зброю, яка була викрадена минулого року та надіслана до України з західних країн. За інформацією з CNN, звіт генерального інспектора Міністерства оборони США вказує на те, що після російського вторгнення в Україну протягом вересня-жовтня минулого року, Міністерство оборони США зіткнулося з труднощами відстеження та контролювання американського військового обладнання, що надходило до України, через обмежену присутність США в країні.

На кінець жовтня, американські власті відновили інспекції українських складів для більш точного відстеження маршрутів доставки техніки. Також, Міністерство оборони США надало українцям системи відстеження, включаючи сканери та спеціальне програмне забезпечення, як повідомив Колін Кал, колишній заступник міністра оборони Пентагону з питань політики.

Американські ЗМІ повідомили, що в квітні 2022 року адміністрація президента Байдена прийняла рішення ризикувати втратити контроль над постачанням озброєння в Україну навіть за умови обмеженої видимості, вважаючи його критично необхідним для перемоги України над російськими військами.

У свою чергу, український уряд робив все можливе для запобігання незаконному розповсюдженню американської оборонної техніки, наданої США. Проте, злочинним організаціям вдалося все жити викрасти деяку зброю та обладнання.

Наприкінці червня 2022 року було здійснено спробу крадіжки озброєння під наглядом неназваного російського чиновника, яка пов'язувалася з добровольчим батальйоном. Організована злочинна група використовувала підроблені документи та викрала зброю, включаючи гранатомет і кулемет, разом із понад 1000 набоями. Проте завдяки розвідці України, ця змова була зірвана.

Також у червні 2022 року українські спецслужби затримали торговців зброєю, які продавали викрадену з лінії фронту зброю та боєприпаси. Крім того, було затримано групу псевдогуманітарних працівників, які незаконно заволоділи бронежилетами на суму 17 000 доларів. А в серпні 2022 року українські спецслужби виявили групу членів добровольчого батальйону, які украли 60 гвинтівок і майже 1000 набоїв і планували продати їх на чорному ринку.

Варто зазначити, що звіт не уточнює, чи була зброя та обладнання американського походженням, проте всі зазначені інциденти містяться в розділі про відстеження американського військового майна, наданого США.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також