Україна та 11 країн-партнерів підписали угоду про навчання українських пілотів на винищувачах F-16
20:16 11.07.2023
253

11 липня, вівторок, Україна та 11 країн-партнерів підписали меморандум, який встановлює умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про це в своєму Twitter. Він сказав: "Сьогодні 11 країн-партнерів і Україна підписали меморандум, який визначає умови. Я особливо вдячний Данії та Нідерландам за їхнє виняткове лідерство у цьому процесі".

Деталі угоди: Резніков зазначив, що меморандум передбачає участь українських пілотів, технічного персоналу та інших фахівців у навчальній програмі. Було також обговорено можливість включення інших типів винищувачів до програми.

Коаліція готова розглянути інші способи надання Україні повного доступу до можливостей F-16. Резніков додав: "F-16 будуть захищати небо України та східний фланг НАТО. Українські повітряні сили готові якомога швидше використовувати ці винищувачі".

Міністерство оборони Данії повідомило, що Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія домовилися почати підготовку українських пілотів на F-16.

Очікується, що навчання розпочнеться наприкінці літа в Данії.

"Дуже важливо, щоб українські пілоти мали можливість захищати повітряний простір своєї країни. Першим кроком є навчання українських пілотів літати, обслуговувати та ремонтувати літаки F-16 на базовому рівні. Це довгострокова робота, і тому важливо, що багато країн об'єднують зусилля для виконання цього завдання. В майбутньому це матиме велике значення для боротьби України за свободу", - зазначив виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також