Україна почала розслідування за фактом вироку в «днр» іноземцям, які воювали на боці ЗСУ
09:00 10.06.2022
304

Україна розслідує винесення "судом днр" смертного вироку трьом іноземним громадянам, які брали участь у воєнних діях у складі української армії, - про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила у Фейсбуці.

Вона наголосила, що відповідно до Женевських конвенцій, Ейден Аслін, Шон Піннер та Брагім Саадун мають імунітет комбатантів і як військовополонені не можуть бути притягнуті до відповідальності за безпосередню участь у воєнних діях.

За словами Венедіктової, їх затримання має бути спрямоване лише на запобігання подальшій участі в боях.

Також генпрокурор зазначила, що жоден військовополонений не може бути засуджений без можливості захисту й без допомоги кваліфікованого адвоката або захисника. "Це основний принцип права на справедливий суд, яке діє як у мирний, так і в воєнний час", – додала вона.

За словами Венедіктової, "у сучасному європейському просторі смертна кара розглядається як неприйнятна форма покарання, несумісна з основними правами, правом на життя та правом не піддаватися жорстокому, нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню".

"Україна вже розпочала досудове розслідування за цим фактом і вживатиме всіх необхідних заходів для того, щоб усі, хто був причетний до цих протиправних дій, були притягнуті до відповідальності за них", – додала вона.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також