Україна активно розробляє та випробовує роботизовані наземні системи для фронту, заявляє Михайло Федоров
20:06 12.03.2024
269

В Україні інтенсивно просувається розробка роботизованих наземних систем, з яких значну частину вже випробувано, повідомляє Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр цифрової трансформації, через свій Telegram-канал.

Федоров зазначив, що було проведено тестування понад 50 роботизованих комплексів в рамках ініціативи Brave1, включаючи самовбивчі платформи, бойові турелі, системи для знищення ворожих позицій та техніки, мінування та розмінування, евакуації поранених та доставки боєприпасів на передову.

За його словами, роботизовані системи довели свою ефективність під час тестувань і незабаром будуть використовуватись на фронті.

"Нашою головною ціллю є максимальне зниження участі людей у бойових діях, що значно зменшить втрати серед українських військових. Наземні роботизовані системи стануть новим рівнем у конфлікті, аналогічно до ролі, яку зараз відіграють дрони, є асиметричною відповіддю на чисельну перевагу противника," - підкреслив Федоров.

Міністр також повідомив, що завдяки зусиллям кластеру Brave1, виробництво роботизованих систем активно розширюється, а держава починає їх масово закуповувати.

Згідно з даними, на платформі Brave1 зареєстровано понад 140 роботизованих проєктів, 96 з них пройшли військові експертизи, а 14 систем вже адаптовано до стандартів НАТО. Серед них - турель "ШаБля", яка вже використовується на лінії фронту.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також