російська православна церква створює власні приватні військові компанії для війни проти України
15:41 19.10.2023
259

Служба безпеки України розкрила змову керівництва російської православної церкви щодо створення приватних військових компаній в межах рф. За вказівками московського патріархату ці компанії займаються вербуванням та підготовкою найманців для участі у війні проти України.

За документованими даними, одна з таких компаній, що діє під назвою "Андріївський хрест", базується в Кронштадтському Морському соборі у Санкт-Петербурзі. Представники цієї компанії вербують вірян для подальшого включення до складу окупаційних угруповань рф, які діють на передовій.

Під час відбору потенційних найманців надається перевага чоловікам, які вже мали військовий досвід та служили у військових підрозділах країни-агресора. Після вступу до компанії найманці проходять курси військово-тактичної та вогневої підготовки під наглядом інструкторів з російських спецслужб.

Організатори цих дій проводять підготовку "рекрутів" виключно в межах собору та на спеціальних полігонах у рф для маскування бойових тренувань. Фінансування таких приватних військових компаній здійснюється представниками фінансово-промислових груп країни-агресора, які мають близькі зв'язки з керівництвом Кремля. Гроші перераховуються на рахунки російської православної церкви у вигляді благодійних внесків та пожертвувань на "будівництво" храмів.

На підставі документованих фактів Служба безпеки України розпочала комплексні заходи з метою з'ясування всіх обставин скоєних злочинів та притягнення винних осіб до відповідальності. Нагадуємо, з початку повномасштабної агресії Російської Федерації за матеріалами СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників Української православної церкви (московського патріархату), з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів державної зради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору. Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. У результаті оперативних та слідчих дій, 26 фігурантів-представників Української православної церкви (московського патріархату) отримали повідомлення про підозру, а 19 зловмисників вже отримали судові вироки.

Автор: Анна Бурлака
Читайте також