Фінансову допомогу біженцям необхідно продовжувати й після їхнього повернення в Україну – ОП
11:00 08.06.2022
257

Надання фінансової допомоги українським біженцям від країн-союзників було б слушно продовжувати й після їхнього повернення в Україну, - про це повідомляє Офіс Президента з посиланням на спільну статтю радника Президента України з економічних питань Олега Устенка та професора Массачусетського технологічного інституту, ексголовного економіста Міжнародного валютного фонду Саймона Джонсона для американської газети Los Angeles Times.

«Понад шість із половиною мільйонів українців виїхали з країни та знайшли неймовірну підтримку у сусідніх державах, зокрема ЄС, а також у Молдові та Норвегії. Турбота про біженців коштує дорого – вони потребують їжі, житла, навчання, охорони здоров’я та інших послуг. Багато країн також надали регулярну грошову допомогу. І хоча частину коштів для підтримки українських біженців виділили благодійники, все ж бюджетні витрати урядів країн Євросоюзу становлять щонайменше 60 млрд євро на рік (близько 10 тис. євро на особу)», – йдеться у статті.

Зазначається, що деякі українські біженці, зокрема представники сфери IT, продовжують працювати віддалено навіть за межами України, мають дохід і таким чином підтримують українську економіку, але багато робочих місць в Україні все ж не передбачають можливостей для дистанційної роботи.

«Загалом з огляду на поточну ситуацію економіка України, ймовірно, впаде щонайменше на 40% цього року у порівнянні з 2021-м, і поки біженці не повернуться додому, стабільного відновлення буде важко досягти», – прогнозують Устенко та Джонсон.

У статті зазначається, що вже сьогодні в Україну щодня повертаються близько 30 тис. осіб, які можуть продуктивно включитися у відбудову країни та відновлення економіки. Проте уряду важко підтримувати їхню заробітну плату, оскільки державний бюджет уже має щомісячний дефіцит близько 5 млрд євро через витрати, пов’язані з війною.

Тому автори зазначають, що було б слушно частину фінансової допомоги від ЄС біженцям зробити доступною для них після повернення в Україну.

Є три можливі способи реалізувати таку підтримку.

«Один із підходів – дозволити біженцям отримувати грошові виплати від ЄС в Україні протягом обмеженого періоду, наприклад шести місяців. Інший спосіб – виділити додаткові ресурси українському уряду для наймання людей на роботу з відбудови країни», – йдеться у статті.

На думку експертів, для українського уряду було б легше та ефективніше використати кошти, отримані від Євросоюзу, для створення тимчасової програми базового доходу для всіх українців на батьківщині.

«Програма скромних грошових грантів допомогла б мільйонам людей, які зараз намагаються прогодувати свої сім’ї, залишитися в їхніх громадах і підвищити економічну активність», – зауважують автори.

У статті зазначається, що якби половина з понад 6 млн українських біженців повернулася додому, європейські уряди могли б значно скоротити свої витрати на їх утримання та перенаправити десятки мільярдів євро на довгострокові вигоди для України. Після того, як російські війська будуть вигнані з території України, а економіка стабілізується, ці програми можуть бути згорнуті.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також