російська армія ігнорує Женевські конвенції і порушує правила війни - Міноборони
16:02 24.05.2022
254

Убивства цивільного населення, обстріли дитячих садочків, лікарень, житлових масивів, застосування крилатих ракет по цивільному населенню, розстріл шкільних автобусів, блокування швидких – це не повний перелік воєнних злочинів, вчинених РФ проти населення України. Це злочини, які не мають строків давності. За їхнє вчинення немає амністії.

Про це на брифінгу повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

 

«Війна росії проти України показала всьому світу відчутну різницю між Збройними силами України, як армією демократичної держави, і окупаційною ордою російської федерації. Однією з ознак європейських країн є виконання міжнародного гуманітарного права. Українська армія з перших днів бойових дій виконує всі необхідні норми і принципи Женевських конвенцій, а російська федерація навпаки усіляко їх ігнорує, про що свідчать численні і факти порушень правил і звичаїв війни російськими окупантами”, - заявив Мотузяник.

Він акцентував увагу на тому, що Збройні сили України мають відповідну правову базу, яка враховує всі міжнародні норми.

"Для ЗСУ міжнародне гуманітарне право не є чимось новим. Ще у 2017 році Міноборони затвердило відповідний наказ, яким було введено в дію всі норми і правила міжнародного гуманітарного права. Цей документ містить в повному обсязі вимоги чотирьох основних Женевських конвенцій. Є також відповідна нормативна база у Генеральному штабі. Виконання правил війни всіма військовослужбовцями вимагають і військові статути ЗСУ. Нині ми вчергове хочемо нагадати ці правила і поширити їх серед українських військовослужбовців», - сказав Мотузяник.

Він також додав, що Міністерство оборони, як учасник цього проєкту, надасть всю необхідну допомогу і підтримку.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також