СБУ ліквідувала на Вінниччині чергову «схему ухилянтів»: потенційних призовників везли до т.зв. Придністровської республіки
15:13 19.10.2023
279

Організатор схеми пропонував військовозобов’язаним за гроші уникнути призову та виїхати за межі України в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Досудовим розслідуванням встановлено, зловмисником виявився 44-річний іноземець, який через зв’язки у кримінальному середовищі організував канал незаконного виїзду громадян України призовного віку за кордон.

Свої «послуги» фігурант оцінив у 1,4 тис. американських доларів з однієї особи.

За гроші він доставляв «клієнта» у прикордонний район на Вінниччині, надавав інструкції щодо перетину кордону та забезпечував місцевим «гідом», який мав би провести ухилянта до кордону з невизнаним Придністров’ям в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Втім завдяки оперативному реагуванню СБУ цей канал було заблоковано. В ході спецоперації співробітники спецслужби затримали організатора нелегального трафіку при спробі незаконного переправлення «клієнта» через ділянку державного кордону у напрямку т.зв ПМР.

За оперативними даними, через такий канал нелегальної міграції планувалося переправляти до 7 осіб на тиждень.

Наразі фігуранта затримано у порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Автор: Анна Бурлака
Читайте також