Парламент Чехії затвердив продовження навчання українських військових
12:31 29.11.2023
257

На цій засіданні Палата депутатів Чехії, нижня палата їхнього парламенту, прийняла рішення щодо продовження місії з навчання українських військових і підтримки. Голова Міністерства оборони Чехії, Яна Чернохова, активно виступила за це рішення, вважаючи його важливим для підтримки українських солдат. Наголосила, що хоча Чехія має обмежені можливості надання допомоги у вигляді обладнання, навчання військових продовжиться, особливо з урахуванням ситуації з агресивною поведінкою Росії по відношенню до України.

Ця місія включає навчання українських військових в Чехії та Польщі, а також підтримку іншими країнами-членами НАТО. За словами Чернохової, близько 3 500 українських військових вже отримали навчання у Чехії, ще 500 — у Польщі. Окрім цього, викладання можуть проводити інструктори з інших країн НАТО.

Хоча більшість депутатів підтримала це рішення, деякі представники опозиції, зокрема фракції "Свобода і пряма демократія", висловили протест стосовно такого рішення. Вони вважають, що продовження навчання українських військових може підтримувати конфлікт.

Нещодавно уряд Чехії затвердив найбільшу оборонну закупівлю в історії країни: 24 винищувачі F-35 за 5,62 мільярда доларів. Ці літаки замінять Gripen, які Чехія орендувала у Швеції до 2027 року.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також