Окупанти переміщують військову техніку з Санкт-Петербурга до кордонів з Україною - ЗМІ
10:30 19.09.2022
255

Росія перекидає велику кількість зенітних ракет С-300, зокрема, з Санкт-Петербурга, в бік України, повідомляє фінська інформаційна агенція Yle. Про це також свідчить аналіз супутникових знімків, які проаналізував військовий експерт, майор у відставці Марко Еклунд, котрий понад 20 років спостерігає за російськими збройними силами.

Якщо порівняти кадри, зроблені раніше й наприкінці літа – початку осені, то видно, що з бази в районі Зеленогорська на Карельському перешийку зникли, зокрема, мобільні вогневі платформи й ракети.

За словами Еклунда, передача техніки навряд чи суттєво послабила протиповітряну оборону Санкт-Петербурга, оскільки вилучене озброєння є його найстарішим, тому воно Росії може більше не знадобитися для оборонних цілей.

У війні в Україні навіть старі зенітні ракети все ще мають застосування, оскільки Росії бракує сучасної високоточної зброї.

Також зафіксовано переміщення озброєння з бази на південному сході від Санкт-Петербурга - близько десяти вогневих платформ та інших транспортних засобів. Більшість зенітних ракет, що залишилися в регіоні, належать до системи С-400. Експерти припускають, що вивезено з-під Санкт-Петербурга переважно С-300.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також