Міжнародний суд відкриє дві справи щодо воєнних злочинів Росії
18:06 13.03.2023
252

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має намір порушити дві справи про воєнні злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну, і домагатиметься видачі ордерів на арешт кількох осіб.

Про це повідомляє The New York Times.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) буде домагатися видачі ордерів на арешт кількох осіб, розповіли нинішні й колишні чиновники, які знають про це рішення, але не мають права говорити публічно. Проте найближчим часом не очікується видачі ордерів на арешт підозрюваних у обох справах.

Ці справи є першими міжнародними звинуваченнями, висунутими з початку конфлікту. Вони з'явилися після місяців роботи спеціальних слідчих груп. 

У справах йдеться про те, що Росія викрадала українських дітей та підлітків і відправляла їх до російських таборів перевиховання, а також що Кремль навмисно націлювався на об'єкти цивільної інфраструктури.

Головний прокурор Карім Хан повинен спочатку представити свої звинувачення колегії суддів досудового слідства, які вирішать, чи були дотримані правові норми для видачі ордерів на арешт, або ж слідчі потребують більше доказів.

Незрозуміло, кому суд планує пред'явити звинувачення в кожному конкретному випадку. 

Видання пише, що деякі дипломати та експерти не виключають, що можуть бути висунуті обвинувачення президенту росії путіну, оскільки суд не визнає імунітет для глави держави у справах, пов’язаних із воєнними злочинами, злочинами проти людяності чи геноцидом.

Водночас імовірність судового розгляду невелика, кажуть експерти, оскільки суд не може розглядати справи заочно, а росія навряд чи видасть своїх чиновників.

Прокурор МКС Хан після візиту в Україну заявив, що “не можна ставитися до дітей як до військової здобичі”.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також