Генпрокурор України повідомив про засудження 80 осіб за воєнні злочини та розслідування вбивства 38 військовополонених
17:39 20.02.2024
362

З початку 2022 року до нинішнього часу 509 осіб отримали повідомлення про підозру у скоєнні воєнних злочинів, з яких 80 вже було засуджено, повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін під час телемарафону "Єдині новини". Крім того, Офіс Генерального прокурора веде 18 кримінальних справ за фактами вбивства 38 військовополонених.

Андрій Костін вказав на реєстрацію понад 122 тисяч випадків воєнних злочинів, які охоплюють усі злочини, визначені міжнародним кримінальним правом. Він зазначив, що росія вчинила всі можливі види воєнних злочинів проти України, включаючи невибіркові обстріли, вбивства, тортури, сексуальне насильство, депортацію дітей та знущання над цивільними.

Генеральний прокурор також підкреслив, що Україна є першою країною, яка розслідує воєнні злочини проти довкілля та кібератаки як частину своїх зусиль. Особлива увага приділяється справам, пов’язаним з вбивствами та катуванням, скоєними російськими військами.

Згадавши конкретні випадки, Костін зазначив, що серед засуджених є особи, причетні до умисних вбивств, зокрема командир батальйону збройних сил рф, засуджений до довічного ув'язнення за вбивство українського захисника та катування цивільних на Чернігівщині. Окрім того, розпочато розслідування вбивств українських бійців, які здавалися в полон.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також