Більше 2400 українських дітей вивезено до Білорусі за півтора року повномасштабної війни
15:06 23.02.2024
253

З лютого 2022 року до жовтня 2023 року з території України в Білорусь було перевезено не менше 2442 дітей, повідомляє "Радіо Свобода".

Ці діти, які прибули з територій, захоплених у ході війни, були влаштовані в 13 літніх таборах по всій Білорусі. В цих таборах, за інформацією дослідників, проводилася ідеологічна індоктринація в інтересах Росії та Білорусі.

У цих "відпочинкових" програмах українських дітей знайомили з пропагандистськими наративами, що підтримують російську агресію, культивують культ насильства і дискредитують українське керівництво.

Переміщення дітей було організовано двома організаціями: благодійним фондом білоруського паралімпійця Олексія Талая та Білоруським товариством Червоного Хреста, за підтримки білоруського лідера Олександра Лукашенка.

Пропозиції про "відпочинок" зазвичай надходили від освітніх установ або представників окупаційних адміністрацій.

"Радіо Свобода" також виявило, що білоруське представництво ЮНІСЕФ було залучене до організації цих заходів у 2022 році, де дітям промивали мізки проросійськими ідеями.

В рамках "розважальної" програми дітям організовували заходи, на яких вихваляли військову агресію та армії Росії та Білорусі. Крім того, на "культурних" зібраннях в таборах виступали російські артисти, які відкрито підтримували війну проти України.

З початку війни Росія систематично депортувала українських дітей до анексованого Криму, Білорусі чи віддалених регіонів Росії, що спричинило видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також