Ні, не соромно: Що потрібно знати про перший секс
21:00 16.10.2021
279

Перший секс – досить важлива подія. По-перше, його запам’ятовуєш назавжди (ну майже), по-друге, від першого разу може залежати й подальше сексуальне життя. Перший секс може бути надзвичайно некомфортний, незграбний, веселий, ніжний або невдалий, але справа в тім, що немає правильного чи неправильного способу зайнятися сексом. Робіть так, як ви це вважаєте прийнятним для себе.

Чи справді ви хочете зайнятися сексом?

Здавалося б, дивне запитання, але психологиня Нонна Телюх пояснює, що досить часто люди зважуються на секс не тому, що справді цього хочуть, а через маніпуляції партнерів чи соціальний тиск. Наприклад, трапляється, що партнер, каже: «Якщо ти не будеш займатися зі мною сексом, я розірву стосунки». У цьому разі в щирість таких взаємин дуже важко повірити та краще утриматися від сексуального контакту. Або ж соціальний тиск, коли нібито в усіх подруг чи друзів уже був секс, а ви ще незаймані й відчуваєте себе білою вороною – це теж далеко не кращий привід зайнятися сексом.

Інколи може здатися, що навколо всі тільки й говорять про те, як вони займаються сексом, а ви остання незаймана людина на планеті, але повірте, це не так.

Спробуйте проаналізувати, чому ви хочете зайнятися сексом і якщо це не ваше власне бажання, можливо, краще почекати хорошого сексуального досвіду, на який ви заслуговуєте, сповненого взаємних почуттів і поваги.

Про страхи й хвилювання

Про що переживають дівчата

Як у дівчат, так і в хлопців у старшому підлітковому віці ще дуже хитка самооцінка: дівчата дуже переживають про те, як вони виглядають, що буде болісно та що, якщо вони не відчують оргазм, то з ними щось не так.

«Важливо знати про те, що центр задоволення в мозку, а отже, і можливість отримувати оргазм дозріває в психіці людини приблизно у віці 18–21 року, – розповідає психотерапевтка Нонна Телюх, – тому, якщо перший секс трапляється раніше, це абсолютно нормально, що дівчина не отримує оргазм. Не треба хвилюватися, що з вами щось не так».

Ще дівчата дуже бояться болю, але перший секс не завжди болісний. Думки про біль можуть з’являтися через асоціації з кров’ю, що виділяється під час позбавлення цноти. Але насправді розрив гімену, як правило, безболісний. Біль може виникнути від спазму м’язів вагіни, якщо ви нервуєте або боїтесь у цей відповідальний момент.

Ще однією причиною больових відчуттів може бути недостатньо велика кількість змазки чи натиск партнера. У такому разі попросіть партнера не прискорюватися, розповідайте про свої відчуття й не нехтуйте лубрикантом.

Про що переживають хлопці

Хлопці здебільшого хвилюються через те, що може не відбутися ерекція або статися дуже швидке виверження сперми, щоб менше хвилюватися про останнє, можна помастурбувати за 5–6 годин до запланованого сексу.

Щодо переживань про ерекцію, то хвилювання часто впливає на потенцію. Якщо таке сталося, дуже важливо поставитися з розумінням і не жартувати та не висміювати. Таке трапляється, і це нормально. Навіть у дорослих чоловіків під час стресових ситуацій на роботі чи в сім’ї ерекція може не статися.

Щодо розміру статевого члена, то «задоволення жінки рідко залежить від довжини статевого члена. Важливіше відчуття наповненості піхви, яке виникає завдяки подразненню її рецепторів. А оскільки рецептори здебільшого зосереджені в 1–3 сантиметрах від входу в піхву, то важливо приділити цій зоні достатньо уваги. Найчутливіша зона жіночих статевих органів – клітор. Він має голівку, але водночас кількість нервових закінчень у ній вдвічі більше, ніж у чоловічого члена, а функція всього одна – сексуальне задоволення. До того ж, за статистикою, кунілінгус дає жінці більше задоволення, ніж вагінальний секс», – пояснює гінекологиня Вікторія Бугро.

Важливо: не потрібно намагатися відтворити все, як показують у порнороликах, адже реальне життя інакше. Головне прислухатися до власних відчуттів і бути чутливим до партнера.

Чи завжди йде кров

«Те, що після розриву гімену (дівочої пліви) завжди йде кров, – популярний міф, але досить часто трапляється, що кров не з’являється. Дівоча пліва складається з тонких складок еластичної тканини, які знаходяться безпосередньо всередині піхвового отвору, – розповідає гінекологиня Вікторія Бугро. – Пліва може мати форму тонкого півмісяця або ж кільця. У цьому разі вона легко розтягується й вільно пропускає пальці, іграшки або пеніс у піхву. Якщо у дівчини гімен такого типу, то вона не відчує болю, у неї не буде крові».

Як підготуватися до першого сексу

Часто ми бачимо в кіно, що перший секс трапляється пристрасно й спонтанно, але в реальному житті до нього варто підготуватися. Ми не маємо на увазі запалені аромасвічки й пелюстки троянд на ліжку. Підготовка – це передусім відверта розмова з партнером або партнеркою. Запитайте про те, як вона / він бачать перший секс, і розкажіть, як його бачите ви. Важливо поговорити про правила безпеки, про те, що обов’язково має бути презерватив, адже завагітніти або захворіти на ЗПСШ можна й після першого разу, пояснює психотерапевтка Нонна Телюх.

Важливо подумати про місце для першого сексу, щоб воно було затишне й вас ніхто не потурбував, щоб там був душ і можливість забезпечити гігієнічні умови. Якщо плануєте зробити це вдома, краще, щоб батьків у цей час не було, щоб ви були спокійні, що мама не покличе їсти борщ у найнепідхожий момент.

Презерватив

У гетеросексуальних стосунках дівчина часто сподівається, що презерватив має бути в хлопця, але може трапитися різне, тому презервативи мають бути в обох партнерів. Надівати презерватив потрібно до сексу, а не під час нього: якщо хлопець мастурбував зранку, в уретрі можуть залишитися залишки сперми і є ризик завагітніти, розповідає Вікторія Бугро. Для гей-пар обов’язково мають бути презерватив і лубрикант. Для лесбійських пар є спеціальні силіконові серветки, які продаються в секс-шопах. Якщо немає можливості придбати таку серветку, можна розрізати презерватив. Це потрібно для того, щоб запобігти зараженню вірусом папіломи людини, адже це небезпечне захворювання, яке викликає рак. А якщо це перший секс з людиною, яка вже мала статеві контакти, то краще перестрахуватися та застосувати запобіжні заходи.

Якщо партнер наполягає на сексі без презерватива, мотивуючи це тим, що через презерватив він нічого не відчуває, ми не радимо погоджуватися на такий статевий контакт: це ризик інфекцій, що передаються статевим шляхом, зараження ВІЛ і небажаної вагітності.

Якщо порвався презерватив

Якщо так трапилося, що під час сексу порвався презерватив, не варто бігти спринцюватися й вимивати все, що є в піхві. Це не спрацює. Але в перші 72 години можна отримати профілактику віл-інфекцій. Якщо вірус потрапляє в організм протягом перших трьох діб його можна нейтралізувати препаратами. Без призначення лікаря краще не приймати екстрену гормональну контрацепцію. В Україні є «Клініка, дружня до молоді», де приймають анонімно й надають безкоштовну допомогу молоді з 14 до 24 років. Лікар може допомогти визначити ризики вагітності. І для запобігання хвороб, що передаються статевим шляхом, направити на аналізи, розповідає Нонна Телюх.

Під час першого сексу

Головне правило першого сексу не поспішати. Дівчатам, щоб бути готовими до першого сексу, потрібен час. Важливо приділити одне одному увагу, вивчити запах, смак, звикнути до нових дотиків, відчути довіру до партнера чи партнерки. Не варто робити якихось різких рухів. Не потрібно поспішати з пенетрацією, поки партнерка не готова до проникнення. Звісно, у кіно все інакше, але за першого сексу краще робити все повільніше й уважніше одне до одного.

Пенетрацію варто починати, коли дівчина максимально зволожена, коли вона відчуває задоволення від стимулювання клітора й ерогенних зон. Тоді під час першого проникнення буде не болісно й буде більша ймовірність приємних відчуттів, пояснює гінекологиня Вікторія Бугро. Найбільш безпечна для проникнення поза – це не місіонерська, а коли партнер чи партнерка знаходяться ззаду. Не повинно бути надмірного тиску на задню стінку, бо це може травмувати.

Важливо не боятися говорити й у разі, якщо щось не комфортно, щось не подобається, сказати партнеру. Є такий стереотип, що партнер має здогадатися за рухами, відчути, що вам потрібно. Але ніхто не вміє читати думки, тому варто не соромитися, а сказати, що вам не подобається чи боляче, чи просто ви передумали, пояснює психотерапевтка Нонна Телюх..

Важливо: під час першого разу не варто вживати алкоголь. Це знижує контроль і не лише над самим процесом, це може стосуватися навіть того, що ви неправильно надінете презерватив.

Право на «Ні»

Зараз усе більше говорять про культуру згоди, але трапляється так, що ви погодилися, домовилися і ось ви вже починаєте займатися сексом і раптом розумієте, що не хочете. Що передумали. Що щось відбувається не так, як ви запланували. І ви маєте право передумати. Ви маєте право сказати ні, і це стосується як дівчат, так і хлопців, пояснює Нонна Телюх.

На жаль, досі живуть стереотипи, що жіноче ні – це так. Але важливо пам’ятати, що ні – це ні. Це означає, що для того, щоб одна людина припинила будь-яким чином впливати на іншу, має бути достатньо вербальної незгоди іншого. Продовження дії (небажані дотики, примушування до чогось) усупереч запереченням людини однозначно маркується як насильство.

Важливо пам’ятати, що в Україні вік згоди – 16 років. І якщо одному з партнерів 15 років і 11 місяців, однаково кримінальну відповідальність у разі чого несе людина, якій уже виповнилося 16 років.

Коли ви нарешті це зробили

Вам може здатися, що все було не так і повний провал. Але не поспішайте з висновками. Перший секс рідко буває таким, як ви собі нафантазували й намріяли. Щоб отримувати насолоду від сексу, потрібен якийсь час, щоб достатньо вивчити одне одного, зрозуміти, що подобається в сексі саме вам. Після сексу важливо підтримати одне одного, полежати обійнявшись, адже кожен із партнерів переживає, як усе пройшло. Якщо є ресурс, підтримайте вашого партнера чи партнерку. Зараз вам обом це дуже важливо.

Після сексу, у зручний для вас час, прийміть душ, але не варто глибоко мити піхву з милом: воно може подразнювати ранки, просто промийте зовнішні статеві органи теплою водою.

Трапляється, що на наступний день ви починаєте шкодувати, що позбулися цноти, і це теж нормальний стан, адже з вами трапилося щось нове, новий досвід, якого досі не було, і це завжди бентежне. Поговоріть про такий досвід із кимось, кому довіряєте: це допоможе пережити моменти тривоги й дасть зрозуміти, що переживання нормальні й трапляються з багатьма.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також