6 найпоширеніших міфів про секс
21:05 06.02.2023
261

Міф № 1: Частий секс - запорука щасливих стосунків

За даними дослідження Університету Торонто Місісауга, щасливі пари займаються сексом лише раз на тиждень. Вчені зібрали статистику про 25 510 американців віком від 18 до 89 років і встановили зв'язок між тим, як часто вони займаються сексом, та рівнем їхнього щастя. Виявилося, що максимальний рівень щастя спостерігається у тих, хто має статевий контакт не частіше ніж один раз на тиждень.

«Я думаю, що пари можуть відчувати тиск через часті заняття сексом. Від думки, що треба займатися сексом щодня, один із партнерів може мати бажання уникнути цього», — каже автор дослідження Емі Муїс.

Міф №2: З віком секс стає гіршим

Можливо, це найбільша помилка про секс. Мелані Девіс, доктор філософії, сексолог та автор численних програм із сексуальної освіти, каже , що у більшості людей старшого покоління немає жодних проблем із сексуальним задоволенням.

Її слова підтверджує дослідження, проведене американською організацією National Council on Aging у 2013 році. Так, 61% чоловіків та 62% жінок у віці 60 років відзначили, що секс став більше задовольняти їх фізично, ніж у 40 років. З емоційної точки зору секс став кращим для 76% чоловіків і 69% жінок.

Також у 2014 році вчені з'ясували, що 66% американців у віці 65 років і старше все ще чудово почуваються фізично під час занять сексом.

Міф №3: Секс замінює фізичну активність

Якщо ви думаєте, що секс може заміняти заняття спортом, поспішаємо вас засмутити. Доросла людина потребує близько 2,5 години фізичної активності на тиждень, а  середня тривалість статевого акту — від 6 до 10 хвилин. Уявіть, скільки разів потрібно зайнятися сексом для досягнення подібного ефекту.

Ще одна помилка – під час статевого акту спалюються калорії. Тут нам допоможе приходить дослідження канадських учених. За їхніми підрахунками, чоловік за статевий акт у середньому втрачає близько 100 калорій, або близько 4,2 калорій за хвилину. Жінки втрачають ще менше: 69 калорій і 3,1 калорії на хвилину відповідно. Чи не так багато, як хотілося б, правда?

Міф №4: Чоловіки схильні до випадкових зв'язків більше, ніж жінки

У 2011 році дослідники з університету Мічігану встановили, що жінки і чоловіки однаковою мірою схильні до випадкових сексуальних зв'язків. Проте є кілька суттєвих поправок. По-перше, гендерні установки у цьому питанні перестають заважати, лише якщо жінка відчуває, що її не засудять. По-друге, жінки частіше приймають пропозиції зайнятися сексом із незнайомцем, але лише тому, що їм таких пропозицій надходить значно більше, ніж чоловікам. На результат також впливає характер пропозиції, ступінь знайомства та рівень емоційної залученості.

Міф № 5: Порно негативно позначається на стосунках

Ніколь Проуз, засновниця незалежної аналітичної компанії Liberos, у 2015 році провела дослідження за участю 280 чоловіків, яких поділили на три групи: у першій учасникам практично не показували порно, у другій чоловіки дивилися менше ніж дві години порно на тиждень, а учасники дослідження з третьої групи проводили за переглядом роликів понад дві години на тиждень. У результаті ті чоловіки, які дивилися найчастіше, відзначили більш високий інтерес до сексу з партнером.

В іншому дослідженні, датованому 2013 роком, Проуз, будучи керівником дослідницької лабораторії сексуальної психофізіології та афективної нейронауки при Університеті Каліфорнії, попросила 44 моногамні гетеросексуальні пари дивитися короткі порноролики, а також захоплюючі документальні фільми. Ті пари, які дивилися порно, повідомили про більш високий рівень сексуального потягу, також вони позитивніше оцінили власну поведінку під час сексу.

Міф №6: Для гарного сексу достатньо знайти «свою людину»

У жовтні минулого року психолог Джесіка Максвелл з Університету Торонто опублікувала результати дослідження , що доводить, що щасливі сексуальні стосунки потребують плідної роботи. Максвелл, спираючись на дані кількох інших досліджень, спостерігала за парами, які вважали, що їхній партнер є «долею», та парами, готовими працювати над поліпшенням відносин.

«Результати показали, що пари, у яких вважається, що добрі сексуальні стосунки потребують плідної роботи, найбільш задоволені своїм статевим життям», — пише Максвелл. Люди, які вірять у «долю», часто нехтували вправами, які просили зробити їх автори дослідження; і навпаки, пари, які вважають, що для покращення відносин необхідно докласти зусиль, підходили до справи більш відповідально.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також