Як вбивство українця шокувало Португалію і спровокувало реформи - New York Times
13:30 19.12.2020
263

Смерть громадянина України в Португалії, причиною якої могли стати тортури з боку місцевих правоохоронців, спричинила хвилю обурення в країні

Прибувши в березні до лісабонського аеропорту без робочої візи, громадянин України Ігор Гоменюк був відправлений до ізолятора після відмови у посадці на рейс з Португалії.

Кілька днів потому він помер від задухи після того, як прикордонники надягли на нього наручники і побили, повідомляють португальські прокурори, які заявили, що він став жертвою "нелюдського поводження".

Колишня голова прикордонної служби заявила, що не сумнівається, що пан Гоменюк зазнав тортур.

Це підтверджують і заяви португальської прокуратури. Там кажуть, що інспектори побили українця дубинкою та залишили в наручниках щонайменше на вісім годин. 

Розтин засвідчив, що пан Гоменюк зазнав кількох переломів, а положення, в якому його залишили, стисло грудну клітину, через що він задихнувся. Ці дані доводять, що чоловік став жертвою "нелюдського поводження", кажуть прокурори.

Цей випадок також відображає більші проблеми щодо того, як ставляться до іноземних мігрантів у Португалії, вважають захисники прав. Більшість шукачів притулку прибувають за туристичними візами, перш ніж врешті-решт подати заявку на статус біженця, а деякі повідомляють про жорстоке поводження з ними, заявив Педро Нето, виконавчий директор Amnesty International в Португалії. Центри притулку в країні перевантажені, і для їх підтримки потрібно більше ресурсів, сказав пан Нето, пропонуючи такі рішення, як покращення умов навчання та праці.

В описі звинувачень у вересні прокурори зазначили, що пан Гоменюк прибув рейсом з Туреччини і з ним частково проводив співбесіду один інспектор, який не розмовляв українською, та інший, який не був кваліфікованим перекладачем.

Сім'я Гоменюка через адвоката повідомила, що він поїхав до Португалії шукати роботу і тому не потребував візи. Він працював в галузі управління дорожнім рухом та в будівництві, сказав адвокат.

Після відмови сісти на рейс додому, пан Гоменюк продемонстрував ознаки супротиву в ізоляторі, повідомили прокурори.

Тепер її сім'я сподівається отримати мільйон євро - адже пан Гоменюк був годувальником родини, в якій без батька залишилися двоє дітей.

Окрім цього, каже адвокат родини загиблого, дружина жадає справедливості і хоче, щоб ті, хто вбили її чоловіка, понесли покарання.

Наразі звинувачення у вбивстві висунули трьом інспекторам

Автор: Олена Гандзюк
Читайте також