Експерти розшифрували лист знаменитого серійного вбивці Зодіака. Шифр не могли розгадати 51 рік
16:00 12.12.2020
272

Серійного вбивцю, про якого зняв фільм Девід Фінчер, так і не спіймали.

Експерти з США, Австралії і Бельгії розгадали послання так і не спійманого серійного вбивці, відомого як Зодіак. Про це пише американська газета San Francisco Chronicle, куди в 1969 році був відправлений шифр.

Лист Зодіаку, яке прозвали «Шифр 340» через кількість символів, змогли прочитати лише через 51 рік. Це другий з чотирьох послань Зодіака, яке вдалося розшифрувати.

«Я сподіваюся, ви дуже весело проводите час, намагаючись зловити мене. Це був не я на телешоу, в якому говорилося про мене. Я не боюся газової камери, тому що рано чи пізно вона відправить мене в рай. Тому що тепер у мене досить рабів, щоб працювати на мене. У всіх інших немає нічого, коли вони добираються до раю, тому вони бояться смерті. А я не боюся, адже я знаю, що моє нове життя - це життя, яке буде легким після райської смерті », - написав Зодіак в зашифрованому посланні.

Один з розшифровувачів Девід Оранчак розповів, що працював над розгадкою майже 15 років. Він думав, що йому вдасться зробити це швидше, коли він створить програму, яка зможе розшифрувати послання, але все виявилося набагато складніше.

У ФБР вже знають про це. «ФБР відомо, що шифр, який приписують вбивці Зодіаку, недавно був розкритий приватними особами. Справа про Зодіака залишається поточним розслідуванням для підрозділу ФБР в Сан-Франциско і наших місцевих колег з правоохоронних органів », - говориться в повідомленні ФБР.

Це не єдиний лист Зодіака, який вдалося розгадати. Перше послання «Шифр 408» розгадала подружня пара з США в 1969 році. У ньому говорилося: «Мені подобається вбивати, бо це дуже весело».

За словами Оранчака, шифрування в цих двох посланнях відрізняється. У першому потрібно було з'ясувати, які букви позначені певними символами, а в «шифр 340» слова шикувалися по діагоналі вниз, а іноді зміщувалися в сторону по стовпцю. Експерт зазначив, що це досить складний тип шифрування, його схему можна знайти в одному з американських військових керівництв 1950-х років.

Нерозшифрованими залишилися ще два послання вбивці. Вважається, що в одному з них він зашифрував своє ім'я.

Серійний вбивця Зодіак убив, за його власною заявою, 37 людину (слідчі впевнені тільки в семи випадках) за 1968-1969 роки. Він прославився тим, що після вбивств відправляв в газети листи з зашифрованими посланнями і фрагментами одягу жертв.

У 2007 році Девід Фінчер зняв про справу маніяка фільм «Зодіак» з Джейком Джилленхол і Робертом Дауні-молодшим у головних ролях.

Автор: Олена Гандзюк
Читайте також