Два роки тому в крісло першої заступниці Міністра юстиції сіла молода юристка з Одеси.

Кар’єру Наталі Севостьянової без перебільшення можна назвати дуже стрімкою. В крісло спочатку урядової уповноваженої у справах Європейського суду з прав людини, а потім першої заступниці міністра юстиції, вона потрапила просто з науки. Єдине офіційне попереднє місце роботи – кафедра міжнародного права та міжнародних відносин Національного університету «Одеська юридична академія», більш відомого як «академія Ківалова».

То як же успішна науковець з Одеси раптом перебралася в столицю? Паралельно з роботою в «академії Ківалова», Наталія Севостьянова встигла побути помічницею народного депутата Мустафи Джемілєва. В 2012 році, коли він був народним обранцем від «Батьківщини».  Ми поцікавились у Джемілєва, чим саме займалась пані Севостьянова в його команді:

«Та особливо нічим. Просто їй потрібно було. Це ж на громадських засадах було, тому потрібно було і я її записав», – згадує народний депутат.

Можливо статус помічниці народного депутата став першим кроком у велику політику? Сама ж Севостьянова пояснює: потрапила в Міністерство юстиції буквально з вулиці. То як вона встигла заслужити довіру міністра Павла Петренка?

– Ми з міністром познайомились на співбесіді. Я перший раз його побачила, коли зайшла до нього в кабінет. Думаю, що в результаті моєї роботи, яка була. До Революції я б в житті ніколи не потрапила б працювати в уряд, тому що в мене ні в сім’ї немає юристів, немає жодних контактів в уряді – це здавалось неможливим. Навіть на посаду головного спеціаліста. Коли ж виникла така можливість, після Революції взяти на себе відповідальність – я одразу ж погодилась», – розповідає, як влаштовувалась на роботу в Міністерство Наталія Севостьянова.

Не залишаючи рідний університет у вересні 2013 року Севостьянова отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Видала його Рада адвокатів Одеської області.

Голова цієї Ради Йосип Бронз дуже пишається Наталією Севостьяновою, згадує як вона складала іспити. Ми ж цікавимося у нього більше професійною стороною – запитуємо про справи, які вона вела.

– У нас три тисячі адвокатів – ми ж не можемо отримувати відомості про кожного з них. Але ми точно знаємо, що, принаймні, жодних скарг, заяв і тому подібного на неї не було – пояснює юрист.

Не менш блискуча за кар’єру й електронна декларація Наталії Севостьянової. У 2015 році офіційні доходи першої заступниці міністра юстиції не дотягнули до 215 тисяч гривень. Проте нас зацікавило інше. Ми одразу запитуємо чиновницю про задекларовані прикраси:  дорогі годинники, ювелірні вироби та шубу.

– Я дуже категорично підійшла до заповнення декларації. Оцінила все що в мене є вдома за всі роки і все задекларувала. Не все я знаю скільки коштує, тому що 100% цього цінного майна я колись отримала в подарунок від людини, з якою я перебувала у відносинах – береться пояснювати перша заступниця міністра юстиції.

Серед нерухомості у користуванні Севостьянової – кімната в одеському гуртожитку та 147-ми метрова квартира у Києві. У власності – чверть квартири у Черкасах, де і нині живе родина першої заступниці міністра юстиції.

ЇЇ батько Іларіон Севостьянов – бізнесмен. У реєстрі фізичних і юридичних осіб його можна знайти серед засновників понад десятка компаній. Серед них – була фірма «ЯШМА-2». Ще один співзасновник цієї компанії – такий собі Віктор Поліщук. Саме його квартира і знаходиться у користуванні першої заступниці міністра юстиції.

– Це друг нашої сім’ї, тому в Києві в нього і проживаю – каже Наталія Севостьянова.

Проживає? «Слідство.інфо» знайшло квартиру. Вона у будинку на околиці Києва, у Бортничах. Поржавілі двері, брудні вікна та практично повна відсутність дороги.

– Я там проживала з моменту, коли переїхала до Києва і почала працювати у Міністерстві. Це у квітня 2014 року, після вже Революції. Тому що, на жаль, у Києві немає, не було де жити і родичі підтримали – береться уточнювати перша заступниця міністра юстиції.

Ми ж згадуємо про житловий комплекс «Новопечерські Липки», де часто бачать Наталію Севастьянову. Вона каже:

Справді, на сьогоднішній день я там проживаю зі своїм молодим чоловіком – і додає – З цього року… – обіцяє, що ця інформація з’явиться у наступних деклараціях.

«Новопечерські Липки» – один з найдорожчих житлових комплексів столиці. Ось тут насправді нині проживає перша заступниця міністра юстиції. Крім елітного житла – в її користуванні і елітні машини. Люксові позашляховики Лексус RX350 і Порше Каєн записані на матір чиновниці – Вікторію Севостьянову. Обидві машини були придбані у 2014 році. Тоді, коли сама Севостьянова вже почала працювати у Міністерстві.

«Слідство.інфо» розшукало Вікторію Севостьянову і поцікавилось, навіщо вона придбала одну за одної дві авітівки, вартість яких перевищує мільйон гривень:

– Машини всі мої. Зараз стоять на парковці – єдине, що розказала нам матір першої заступниці міністра.

Сама Наталія Севостьянова пояснює, батьки все життя збирали гроші і купили машини для себе.

До речі про гроші. На рахунку Севостьянової у банку – 95 тисяч 823 гривні. В готівці – ще 450 тисяч гривень, 40 тисяч євро і 290 тисяч доларів.

Звідки такі гроші? Адже в бізнесі Севостьянова не пропрацювала жодного дня. І знову перша заступниця міністра юстиції згадує про батьків:

– Більша частина цих коштів – це кошти, які дістались від моїх батьків, які зберігали їх для мене. Для того, щоб я могла придбати житло. Я їх тоді зберігала на депозиті, вони трохи приносили дохід на життя, тому що тоді була невелика заробітна плата. Колись дарували на свята окремі кошти, до якихось визначних дат. Наприклад, коли захистила кандидатську дисертацію подарували якусь окрему суму. Я просто також це все зберігала, тому що, бачите, я новий автомобіль собі не купувала. Тому що розумію, що пріоритетом є все таки житло».

А житло у Києві їй і справді може знадобитись – враховуючи рівень швидкого пересування по кар’єрних сходинках.

Зокрема, Наталія Севостьянова постійно бере участь у конкурсних комісіях з обрання членів нових антикорупційних органів. Наприклад, Національного агентства з питань запобігання корупції чи Державного бюро розслідувань.

В громадських організаціях, які слідкують за проведенням цих конкурсів, вбачають у цьому непросту закономірність:

– Наталія Севостьянова постійно делегується в різні комісії і виконує ту функцію, яка на неї покладена – вона презентує владу. Ніякої там незалежності, я особисто в тому не бачу. Що перший, що другий конкурси – абсолютно заполітизовані. Ті представники від влади, які були делеговані до складу цих комісій – просто виконували свою роль, протягуючи потрібних кандидатів, яких вже узгодила влада», – пояснює власну позицію менеджер «Реанімаційного пакету реформ» Олександр Лємєнов.

Він одразу нагадує про колишню викладачку Арсенія Яценюка Наталію Корчак, яка внаслідок такого конкурсу очолила НАЗК. Саме цей антикорупційний орган нині гальмує старт початку перевірок електронних декларацій чиновників.

– Ми, як члени комісії, працюємо там в персональній якості. В нас немає вказівок, наприклад, в мене – як представника Кабміну, як треба голосувати чи кого підтримувати  – запевняє сама Севостьянова.

Ще одна деталь, про яку наголошують громадські активісти – в розпал роботи комісії з обрання членів Державного бюро розслідувань, Севостьянова отримує Звання заслуженого юриста України, підписане президентом.

– То є велика помилка як президента, так і пані Севостьянової. Чому? Тому що, наприклад, судді не мають право отримувати нагороди від представників влади протягом всього свого терміну здійснення повноважень – таким чином уникається конфлікт інтересів. Людина не може отримати нагороду для того, щоб заангажовано здійснювати повноваження – зазначає Лємєнов.

Сама ж Наталія Севостьянова у такому визнані не вбачає жодного політичного підтексту:

– Насправді міністр подав нас усіх заступників на це звання. Спочатку його отримала наш керівник апарату – Ганна Володимирівна, зараз отримала я. Я впевнена, що і інші поступово отримають це звання. Воно було просто присвячено до свята – до Дня юриста. Тому – це збіг. Я не думаю, що відзнакою можна якось стимулювати. У нас в країні зазвичай якщо хочуть на когось натиснути – то відкривають кримінальну справу».

Ми справді сподіваємося, що кришталева біографія, позитивні відгуки, батьки, які завжди готові матеріально підтримати, і величезна урядова довіра – допоможуть Севостьяновій виконати покладені на неї серйозні завдання. І слідом за стрімкою кар’єрою її статки не зростатимуть так стрімко на державній службі.

Марія Землянська, бюро «Свідомо» для Слідства.Інфо

Читайте також