Погрожували зброєю та ґвалтували на очах рідних: Олена Зеленська розповіла про сексуальні злочини окупантів
20:30 08.03.2023
376

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні було зафіксовано більш ніж 170 фактів зґвалтування з боку окупантів. Ворог знущався е лише над жінками, а й над чоловіками. Для рашистів не важливий вік жертви, тож серед зґвалтованих – діти та літні жінки. Серед фактів, які відомі наразі 171 насилля з застосуванням зброї та знущаннями. Серед постраждалих від сексуального насилля 39 чоловіків та 13 неповнолітніх, зокрема хлопчик.

Тож сьогодні питання щодо боротьби із сексуальним насильством як зброєю, набуло особливого значення. Зокрема, під час міжнародного форуму United for Justice Олена Зеленська розповіла про жахливі факти насилля.

Пані Олена розповіла про резонансний випадок на Херсонщині. Там військовий рф погрожуючи застосуванням зброї неодноразово ґвалтував 62-річну жінку. Не менш моторошною стала історія жительки Київщини – загарбники ґвалтували дівчинку та маму, батька били й змушували спостерігати. Інша родина піддавалась знущанням два тижні – ворог ґвалтував бабусю, матір та онуку.

Усім постраждалим надають психологічну допомогу. І на жаль, людям, яке пережили подібні знущання подібна тривала робота з фахівцями.

Ми знаємо про це, бо постраждалі та їхні близькі знайшли сили свідчити. Скільки страждають мовчки, тим більше на поки що окупованих територіях, ми не знаємо, - розповідає Олена Зеленська.

Окрім того, вона наголосила, що міжнародний форум United for Justice повинен стати юридичним «Рамштайном», який допоможе об’єднати зусилля для притягнення всіх винних у скоєнні міжнародних злочинів проти України до відповідальності.

Ось що мають знати постраждалі. Вони мають знати, що держава завжди на їхньому боці й усе міжнародне право, увесь вільний світ на їхньому боці. Повинні гарантувати підтримку та психологічну допомогу кожному. Та головне, усі ми зобов’язані гарантувати їм найголовніше – справедливість. Покарання для їхніх кривдників. Але це потрібно не лише постраждалим, не лише українцям. Засудження російських зґвалтувань й інших їхніх воєнних злочинів потрібне як прецедент. Щоб будь-який потенційний агресор, колективний ґвалтівник у світі знав, що подібне не минеться безкарно, що краще не нападати – навіть не пробувати. Засудження російських ґвалтівників потрібне, щоб не ґвалтували більше нікого, щоб світ став безпечнішим і людянішим місцем, у якому зло знаходить покарання, - наголосила вона.

Автор: Марія Петренко
Читайте також