Зниження кількості підроблених гривень в Україні, тоді як у ЄС спостерігається зростання фальшивих євро
19:04 04.03.2024
270

В останні два місяці 2024 року в Україні було зареєстровано зниження кількості фальшивих гривневих банкнот до 2,1 на мільйон гривень, що є незначним покращенням порівняно з попереднім роком. Тим часом, у країнах Європейського Союзу спостерігалося майже восьмикратне збільшення кількості підроблених євро на мільйон, досягнувши 16 банкнот у 2023 році, як повідомляє УНН з посиланням на Національний банк України.

Згідно з даними НБУ, у минулому році найчастіше ставали об'єктом підробки банкноти номіналами 200, 500 та 100 гривень, при цьому 93% усіх фальшивок припадало саме на ці номінали. Зокрема, найбільше підробляли банкноти номіналом 200 гривень.

Аналіз показав, що більшість фальшивок, які були вилучені з обігу, мали низьку якість та були спрямовані на обман неуважних громадян і касирів. У той же час, лише 18% підроблених банкнот, виявлених у банківській системі, стосувалися нових зразків гривні, демонструючи високу ступінь захисту останніх.

Стосовно іноземної валюти, кількість виявлених фальшивок залишалась на низькому рівні, з менш ніж 700 вилученими банкнотами у минулому році, переважно доларами США, які склали 97% від усіх фальшивих іноземних валют.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також