Україна посилює підтримку аграріїв: нові дотації та програми у 2024 році
17:52 06.02.2024
382

Цьогоріч аграрному сектору продовжать надавати фінансову підтримку та дотації для розвитку тваринництва, згідно з повідомленням Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За інформацією Міністерства, фермери, включно з тими, хто працює на територіях, що були звільнені від окупації, знову можуть взяти участь у державних програмах підтримки. Серед іншого, буде продовжено програму надання дотацій для утримання корів, кіз і овець.

Фермери з регіонів, що були деокуповані, мають можливість отримати допомогу в розмірі 8 тисяч гривень на гектар оброблюваної землі, обмежуючись 120 га, тоді як для фермерів з інших регіонів передбачено 4 тисячі грн на гектар. Також передбачені фінансові інцентиви для власників від 3 до 100 корів у розмірі 7 тисяч гривень на голову та для тих, хто тримає до 500 кіз чи овець, - 2 тисячі гривень на особину.

Крім того, триває реформа в області меліорації.

У державному бюджеті на поточний рік передбачено 200 мільйонів гривень на компенсацію витрат агропідприємцям на придбання зрошувального обладнання, включаючи дощувальні машини, прокладання труб та систем краплинного зрошення, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Він також зазначив, що у 2024 році розпочав свою роботу Фонд часткового гарантування кредитів для сільськогосподарських підприємств, даючи можливість отримання кредитних гарантій фермерам, які обробляють до 500 га землі. Водночас продовжуються ключові програми підтримки для малих та середніх агробізнесів, включаючи програму "Доступні кредити 5-7-9" та гранти на розвиток садівництва та теплиць, з максимальною сумою гранту до 7 млн гривень для теплиць та до 10 млн гривень для садів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також