Нацбанк розширив можливість купівлі валюти до 100 тисяч гривень
15:00 01.10.2022
428

Національний банк із 1 жовтня збільшує із 50 тис. грн до 100 тис. грн (в еквіваленті) щомісячний ліміт на купівлю громадянами безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на безвідкличний депозит від трьох місяців.

Такі зміни дадуть змогу додатково переорієнтувати попит населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками здійснюються за курсом, ближчим до офіційного, ніж з продажу готівкової, є зручнішими та безпечнішими.

Так Нацбанк планує знизити попит на готівкову валюту. Щоби люди купували її в банках за вигіднішим курсом (ближчим до офіційного 36,6 за долар). 

Також бізнесам дозволили переказувати іноземну валюту за кордон на рахунки своїх підроділів чи філій. Але є умови:

  • такі перекази дозволені лише для утримання відповідних філій чи підрозділів;
  • щомісячний обсяг переказів не має перевищувати четвертої частини від загальної суми коштів, яку бізнес переказав у 2021 році за кордон для утримання його підрозділів;
  • перекази мають здійснюватися за рахунок наявної в бізнесу власної іноземної валюти.

До того ж Нацбанк ЗАБОРОНИВ ПЕРЕКАЗИ З ГРИВНЕВИХ ПЛАТІЖНИХ КАРТОК НА КАРТКИ ІНОЗЕМНИХ БАНКІВ. Обмеження починають діяти з 5 жовтня.

Переказувати кошти дозволили у квітні 2022 року, щоб люди могли підтримувати своїх близькоих за кордоном. Зараз такої підтримки стало значно менше, а от людей, які хочуть обійти обмеження на купівлю валюти, – більше. 

Автор: Богдана Валігура
Читайте також