Розмір грошових переказів без проведення фінмоніторингу збільшено на 1 гривню
20:02 09.10.2021
262

Нагадуємо, що ще вчора вимоги фінансового моніторингу не поширювалися на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов'язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.

Обмеження застосовувалося при зарахуванні на рахунок готівки в сумі 5 тисяч гривень або більше, відправнику (ініціатору платежу) необхідно було ідентифікувати себе для банку.

Таким чином, фінансовий моніторинг не поширювався на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тисяч гривень, уже підлягав заходам фінансового моніторингу.

Це призводило до незручностей як для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми у вказаному розмірі 4999 гривень та відповідно позбавлені можливості здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5000 гривень, а також банків і фінансових установ, що були змушені передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі в розмірі 1 гривні з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

 Закон № 1733-IX усуває таку невідповідність та передбачає, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також