Очікуваний дефіцит держбюджету у 2021 році складе близько 170 млрд за загальним фондом
17:01 19.11.2021
298

За результатами року дефіцит держбюджету за загальним фондом складе близько 170 млрд грн при річному плані 220 млрд грн. Про це під час онлайн-презентації щомісячного аналітичного продукту «Бюджетний барометр» розповіла керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.

«За нашими оцінками, на кінець 2021 року дефіцит загального фонду державного бюджету буде дещо нижчим, ніж передбачено Законом про державний бюджет, з огляду на економію за видатками (яку ми очікуємо на рівні 3% видаткової частини бюджету за загальним фондом) та борговими виплатами.

Але фінансування навіть такого, зменшеного обсягу дефіциту бюджету потребуватиме значної активізації боргових запозичень Мінфіном, що складно реалізувати без активної співпраці з МВФ та виходу на зовнішні ринки», — наголосила спікерка.

У жовтні Мінфін не зміг виконати план запозичень. При плані залучити до держбюджету 60,4 млрд грн за місяць фактично залучено 40,9 млрд грн. Ключова проблема - низький попит інвесторів на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на фоні небажання уряду підвищувати ставки: за місяць було розміщено ОВДП на суму лише близько 20 млрд грн при плані 60,4 млрд грн. Аби підвищувати зацікавленість інвесторів, у жовтні Мінфін пішов на невелике підвищення ставок за запозиченнями (Рис. 3). Але успішним був лише останній у жовтні аукціон Мінфіну з продажу ОВДП.

Проблему уряду з ліквідністю допомогло пом’якшити те, що у жовтні Уряд отримав 18 млрд грн (в еквіваленті) позикових коштів в межах макрофінансової допомоги від ЄС. Крім того, МВФ надіслав потужний сигнал про продовження співпраці з Україною, оголосивши про Staff level agreement, що означає можливість відновлення кредитування України з боку МВФ уже цього року.

Сукупно з початку року план запозичень не виконано вже на 123 млрд грн. Їхній сукупній обсяг за 10 місяців цього року становить 401,7 млрд грн при плані 524,5 млрд грн.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також