В Україні зростають ціни: що подорожчало і чого чекати
09:12 17.09.2017
254

У серпні Держстат України зафіксував місячну дефляцію, тобто індекс споживчих цінсклав 99,9% в місячному вимірі, а інфляція, відповідно, мінус 0,1%, - пише Сегодня.

Сталося це головним чином через сезонне зниження цін на овочі, а також на одяг і взуття. У річному ж вираженні (серпень-2017 до серпня 2016) споживча інфляція склала16,2%, а з початку року ціни зросли вже на 8,1%. При цьому Нацбанк планував, що накінець року інфляція складе 8% плюс-мінус 2 п.п., тобто не вийде з діапазону 6 - 10%.

При цьому фактична інфляція в річному вимірі перевищила прогноз Національногобанку. Причиною стало, в першу чергу, швидке зростання цін на продукти харчуванняз несприятливих погодних умов навесні цього року, значних обсягів експорту м'ясної тамолочної продукції. Також на перевищення прогнозу, за даними НБУ, вплинуло зростання зарплат.

Базова інфляція (тобто без урахування сезонних чинників і адміністративнорегульованих цін) в річному вимірі в серпні незначно перевищила прогноз. На цевплинули дві головні причини:

  • підвищення цін на окремі продукти харчування внаслідок факторів з бокупропозиції. Зокрема, найбільший внесок в відхилення базової інфляції від прогнозузумовили високі темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенемобробки, перш за все м'ясні і молочні.
  • збільшення виробничих витрат, в тому числі на оплату праці.
Разом з тим посилення гривні по відношенню до долара і поліпшенняінфляційних очікувань в країні пом'якшили тиск на базову інфляцію. Зокрема,темпами нижче, ніж прогнозувалося, росли ціни на товари зі значною часткоюімпорту (побутова техніка, обладнання для відтворення та обробки інформації,побутова хімія і т.д.). Ціни на сирі продовольчі товари сповільнили зростання, хоча темпи залишилисявисокими (24,8% в річному вираженні). Уповільнення відбулося за рахунок зниженнятемпів зростання цін на овочі (до 40,4% в порівнянні 59,9% в липні) завдякипідвищенню пропозиції.

Однак уповільнення зростання цін на фрукти (до 23,1% в річному вираженні) виявилося більш помірним, ніж очікувалося. Це пов'язано з несприятливими погодними умовами як навесні цього року, так і в серпні. Крім того, на темпах зростання цін на сирі продукти позначилося подальше подорожчання м'яса та молока. Останнє пояснюється значними обсягами експорту, а також зниженням пропозиції цих товарів на тлі зменшення поголів'я. Також відновили зростання ціни на яйця через скасування окремими країнами обмежень на ввезення української продукції птахівництва.

Річні темпи зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно, залишилисямайже незмінними (27,8% в річному вираженні), тоді як очікувалося їх незначнеуповільнення. Перш за все, темпами вище, ніж очікувалися, продовжували зростати ціни на тютюнові вироби (41,6%), що пояснюється проблемами з дистрибуцією впопередні місяці.

Крім того, в серпні прискорилося зростання цін на хліб і послуги автомобільного пасажирського транспорту в зв'язку з ростом витрат, в тому числі на оплату праці. У той же час сповільнилося зростання тарифів на холодну воду і водовідведення на тлі сприятливої бази порівняння (вони були і так високими). Ціни на паливо прискорили зростання до 10,1% в річному вираженні, перш за все внаслідок стрімкого подорожчання зрідженого газу в умовах його дефіциту. У той же час в цілому збільшення цін на паливо було нижче, ніж прогнозувалося, оскільки світові ціни на нафту виявилися нижче припущення прогнозу.

В цілому ж, аналізуючи інфляційні процеси в серпні, Нацбанк зробив висновок,що поточна динаміка свідчить про подальше посилення ризиків більш істотноговідхилення інфляції від цільового діапазону 8% на кінець 2017 року. Однак фундаментальний інфляційний тиск буде залишатися помірним, a загальнаінфляція наблизиться в другому кварталі 2018 року до 7% плюс-мінус 2 п.п. Відзначимо, що уряд щодо рівня інфляції в 2017 році давно налаштований більшпесимістично, ніж Нацбанк - в Кабміні кажуть про 11,2% до кінця грудня.

Читайте також