Літні "сюрпризи": як в Україні подорожчала комуналка
18:13 11.08.2017
253
НКРЕКП переглянула тарифи на холодну воду в деяких українських містах. В Україні через зростання зарплат і скорочення споживання зростають тарифи на холодну воду. Постачальники звернулися до Національної комісії з питань держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням переглянути вартість водопостачання. У деяких містах тарифи вже підняли, в інших – остаточне рішення ще не прийняте. Сайт "Сегодня" з'ясував, як і де подорожчала комуналка влітку.

Чому дорожчає холодна вода

В тарифе на воду несколько главных составляющих: стоимость электричества (с ее помощью работают насосы), заработная плата сотрудников и налоги. Кроме того, забор, транспортировка и контроль питьевой воды также обходится поставщикам "в копеечку". Чем больше объемы поставок, тем дешевле себестоимость водоснабжения. У тарифі на воду кілька головних складових: вартість електрики (з її допомогою працюють насоси), заробітна плата співробітників і податки. Крім того, паркан, транспортування і контроль питної води також обходиться постачальникам "в копієчку". Чим більше обсяги постачання, тим дешевше собівартість водопостачання. Місцева влада стверджує інвестиційні програми підприємств, прогнозовані обсяги споживання, закладені в тарифах. Після підприємства подають свої розрахунки в НКРЕКП і просять затвердити нові ціни. Ще кілька місяців тому в Нацкомісію приїхали представники місцевої влади з різних міст для того, щоб презентувати нові розрахунки. Як виявилося, реальні обсяги споживання води виявилися значно меншими за прогнозовані – тарифи зростають і українцям доводиться економити. Вартість води переглянули з урахуванням зростання зарплат, подорожчання електроенергії і нових обсягів споживання. "Нові тарифи затверджені міською владою. Тариф повинен відповідати витратам, які несуть підприємства. Не повинно бути соціального популізму", – сказав заступник мера Південного Дмитро Любивий. До речі, сайт "Сегодня" розробив спеціальний калькулятор, який дозволяє визначити, чи багато ви витрачаєте води і чи відповідають ваші витрати нормативним.
Я багато витрачаю води?
 У мене є центральне гаряче водопостачання
 Воду нагріваю бойлером
Скільки людей користується комуналкою:
Скільки кубометрів холодної води витрачаєте:
Скільки кубометрів гарячої води витрачаєте:
Гаряча вода: -
Холодна вода: -
* Розрахунки зроблені згідно усереднених показників споживання НКРЕКП і нормативів КМУ
У деяких містах НКРЕКУ вже затвердила нові тарифи, інші все ще чекають своєї черги. Так, вже в червні в Києві, Львові, Рівному, Дніпрі та Хмельницькому українці отримали "потовстілі" платіжки. Як змінилися ціни:
  • "Київводоканал" – з 13,77 до 15,79 гривень за куб
  • "Львівводоканал" – з 10,49 до 13,41 гривень за куб
  • "Рівнеоблводоканал" – з 13,38 до 15,84 гривень за куб
  • "Дніпроводоканал" – з 12,45 до 13,32 гривень за куб
  • "Хмельницькводоканал" – з 11,49 до 13,91 гривень за куб
Варто відзначити, що вартість води в кожному місті різна. Вона залежить від економіки підприємства. Різна інфраструктура, різні зарплати, різні витрати на транспортування і паркан – тому і остаточні тарифи для споживачів відрізняються.

З чого складається тариф на воду

.png_101 Фото: НКРЕКП Однак у перерахованих вище містах хвиля подорожчання води не зупиниться. Буквально кілька днів тому виріс тариф на холодну воду в Харкові. Якщо раніше куб обходився в 8,74 гривень, зараз такий же обсяг води коштує вже 9,32 гривень. Окремо потрібно платити і за стоки – ця послуга подорожчала з 4,72 до 5,22 гривень за куб. На сайті "Харківводоканалу" споживачам пояснили – комунальна послуга подорожчала через зростання витрат на ремонт, зарплати і електроенергію. "Якщо тарифи не змінити, "Харківводоканал" почне працювати в збиток. На підвищення тарифів вплинули кілька факторів: збільшення витрат на оплату електроенергії – більш ніж на 30%, збільшення витрат на оплату праці в зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати – на 42,8%, а також зростання цін на реагенти, паливно-мастильні матеріали, збільшення витрат на ремонти, ставки податків і зборів, вартість опалення", – заявили в прес-службі підприємства. У 2017-му, як говориться в презентації НКРЕКП, в середньому для українців холодна вода подорожчає на 9%. Підприємства зобов'язані подати заяви з проханням встановити нові тарифи до 10 серпня.

Як платити за воду менше

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про комерційний облік тепла", який вступив в законну силу в цьому місяці. Підприємства зобов'язані на всіх багатоповерхівках встановити будинкові лічильники на воду. Якщо виявиться, що всі свідчення квартирних лічильників в будинку менші показання будинкового приладу обліку, різницю доведеться платити всім квартирам. Наприклад, якщо будинковий лічильник намотає 600 кубів, а все квартирні – 550, різницю в 50 кубометрів розподілять між усіма мешканцями.toddler-hand-1893255_960_720_01_01   Так звані втрати відбуваються з кількох причин – пориви труб в будинку, махінації з лічильниками, незаконне підключення до внутрішньобудинкової системи. І через те, що весь будинок, разом з комунікаціями, підвалом і дахом – власність мешканців, відповідати за втрати води в будинку доведеться мешканцям. Тому перший крок для економії води – переконатися, що труби в будинку знаходяться в задовільному стані і вся вода враховується лічильниками. Після цього варто задуматися про економію у власній квартирі. Як розповіла сайту "Сегодня" експерт в сфері енергоефективності Ганна Шумейко, середньостатистична українська сім'я використовує "даремно" сотні літрів води.  
Читайте також