Банки будуть платити податки й подавати звіти замість ФОП третьої групи
21:00 10.12.2022
254

У листопаді 2022 у парламенті зареєстрували законопроект, який дозволить ФОПам 3-ї групи не заморочуватись бухгалтерією та податками. AIN.UA спитав у бухгалтера, що працює з ФОП, які «підводні камені» можуть бути в такому режимі. Також ми звернулися до автора законопроекту, народного депутата Ярослава Железняка, щоби він розповів у деталях, як працюватимуть ці норми. 

Які зміни пропонують: 

Фізособа-підприємець (ФОП) на 3-й групі — це режим, популярний серед IT-спеціалістів, фрілансерів, дизайнерів, маркетологів та інших представників креативних професій. Зараз, якщо ви зареєстровані як «спрощенець» 3-ї групи, маєте сплачувати 5% податку з доходу, єдиний соціальний внесок (ЄСВ), а також звітуватись про це все у податкову.

У новому законопроекті автор пропонує, щоб за таких підприємців платив податки і здавав декларації банк, де у них є спеціальний рахунок для цього. Тобто, щоб банк виступав як податковий агент для ФОП. Такий режим отримав робочу назву Smart ФОП
 

Як ФОП можна буде перейти на цю систему?

Чинні ФОП, які захочуть працювати на цій особливій системі оподаткування для 3-ї групи, матимуть перейти на неї. Для цього треба буде подати відповідну заяву, це можна буде зробити через «Дію», коли законопроект буде ухвалений і додані відповідні функції.

Що робити тим ФОП, в яких рахунки в кількох банках? 

Спеціальний рахунок повинен бути тільки в одному банку, для того, щоб банк міг контролювати ліміти. Один з варіантів реалізації: це буде новий рахунок (не ті, які вже відкриті у ФОП), і тоді старі не потрібно буде закривати. Інший варіант: треба буде обрати один із чинних рахунків, і тоді інші треба буде закрити. Як саме це буде реалізовано, це питання підзаконних актів: Мінфін з НБУ будуть вирішувати, як краще це зробити, щоб легше та ефективніше адмініструвати процес.

Що відбуватиметься, якщо банк припускається помилки при декларуванні або обчисленні доходу ФОП? 

Якщо банк помиляється, відповідальність несе виключно банк. Але враховуючи особливості банківської системи, поки важко уявити ситуацію, що банк припуститься помилки.

Чи банк слідкуватиме за лімітами по доходу?

Ймовірно, банки будуть сповіщати клієнтів про наближення до лімітів. Але це питання сервісу вже кожного окремого банку. Якщо ФОП перевищить ліміт, то наслідки будуть такі ж, як і зараз — підвищена ставка податку для суми перевищення лімітів і переведення на загальну систему.

 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також