Аналіз витрат на святковий стіл: Ціни на новорічні страви зросли на 8,4% в Україні за рік
15:12 12.12.2023
256

За останніми обчисленнями Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", Новорічний стіл українських сімей у 2024 році витягне з гаманців середньостатистичної родини на 8,4% більше, ніж у попередньому році, усього на суму близьку до 2879,15 гривень.

Академік Національної академії аграрних наук, Юрій Лупенко, повідомив, що цей розрахунок ґрунтується на середніх цінах продуктів українських супермаркетів станом на початок грудня 2023 року. Новорічний стіл складається з відомих українцям страв, які включають салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, а також напої.

Ціни на окремі складові новорічних страв зросли: салат "Олів'є" на 1,3%, а найбільше здорожчали ковбаса, солоні огірки та майонез. Однак ціни на деякі інгредієнти, такі як картопля, зелений горошок, цибуля та морква, впали в порівнянні з минулим роком.

Розрахунки також показали, що м'ясні продукти подорожчали на 7,4%, в той час як м'ясо птиці залишається найдешевшим серед видів м'яса. Вартість овочів та фруктів на новорічному столі також зросла в порівнянні з минулим роком.

Сім'ї, які можуть дозволити собі делікатеси, також мають підготуватися до додаткових витрат близько 525 гривень, залежно від виробника, на червону ікру або червону рибу.

Ураховуючи ці розрахунки, бюджетний варіант новорічного столу у Києві обійдеться мешканцям у 3229 гривень, що на 10,1% більше, ніж у минулому році, тоді як стіл з делікатесами обійдеться у 3819 гривень.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також