Сьогодні набуває чинності закон про колективну власність на землю
14:40 01.01.2019
257

З 1 січня 2019 року набуває чинності закон, який регулює питання колективної власності на землю.

Очікується, що ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні" буде перешкоджати рейдерству.

Зокрема, новим законом розширені можливості органів місцевого самоврядування та врегульовані:

  • передача земель колективної власності ліквідованих колгоспів у комунальну власність;
  • процес завершення розпаювання до 2025 року сільськогосподарських угідь з обов'язковою передачею несільськогосподарських угідь у комунальну власність.

Закон відносить лісосмуги до земель сільськогосподарського призначення і врегульована їх передача в оренду.

Право орендувати польові дороги надано всім орендарям масивів, але при цьому не можна обмежувати доступ інших орендарів до земельних ділянок.

Закон передбачає можливість обмінювати земельні ділянки державної і комунальної власності, розташовані в масиві земель сільськогосподарського призначення, на рівноцінні земельні ділянки приватної власності в тому ж масиві. Але законом передбачено, що на період дії мораторію на продаж сільгоспземель, обмін дозволяється лише на рівноцінну земельну ділянку. Рівноцінною закон визначає земельну ділянку, нормативна грошова оцінка якої дорівнює, або відрізняється не більше ніж на 10%.

Читайте також