Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Канадою
11:36 14.03.2017
255
Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому закон про ратифікацію угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. За відповідне рішення проголосували 272 народних депутатів.
Прийняття  закону дозволить завершити всі внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою.
В Мінекономрозвитку розраховують, що ЗВТ дозволить суттєво наростити український експорт до Канади. Адже угода передбачає  негайне звільнення від мит 99,9% українських товарів. Це має сприяти експорту в Канаду продуктів із високою вагою доданої вартості, пише "Європейська правда".
 
Варто зазначити, що наразі Україна має від’ємне сальдо торгівлі з Канадою. Зокрема, за даними Держстату, у 2016 році українські компанії експортували до Канади товарів на 28,9 млн доларів, тоді як імпортовано – на 217,3 млн доларів.
 
Президент Петро Порошенко привітав ратифікацію угоди та заявив, що вона започатковує символічний трансатлантичний місток вільної торгівлі. За його словами, ухвалення даного рішення призведе до зростання українського експорту та зростання прямих іноземних інвестицій в Україну  - на рівні 36 млн доларів. "І створення нових робочих місць у будівництві, промисловості та торгівлі. Це - також безмитний доступ на 98 % товарних позицій на канадський ринок. По суті, йдеться про формування трикутника вільної торгівлі Україна – Канада – ЄС", - цитує президента його прес-служба. Він також нагадав, що на завершальному етапі знаходиться формування зони вільної торгівлі Канада-ЄС. "З урахуванням вже діючої зони вільної торгівлі Україна – ЄС на ринках трьох наших сторін ми створюватимемо максимально сприятливі умови для роботи в інтересах всіх гравців ринків нашого символічного трикутника. А це вже спільне торговельне поле і спільний фронт взаємної підтримки", - підсумував президент. Нагадаємо, угоду про вільну торгівлю між Канадою та Україною було підписано 11 липня 2016 року. 15 лютого нижня палата федерального парламенту Канади більшістю голосів підтримала ратифікацію угоди про вільну торгівлю з Україною в третьому і остаточному читанні. 8 березня Сенат Канади підтримав угоду про вільну торгівлю з Україною у другому читанні. Документ переданий до профільного комітету, після чого відбудеться остаточне голосування у третьому читанні. Очікується, що затримок на розгляді у комітеті не буде і фінальне голосування може відбутися наприкінці березня-початку квітня. Переговори із Канадою про створення зони вільної торгівлі почалися ще у 2009 році, проте за часів президентства Віктора Януковича Оттава заморозила ці переговори. Після Революції Гідності переговори були відновлені.
Економічна правда
  Джерело: Українська правда
Читайте також