Президент Зеленський підписав закон про врегулювання роботи домашніх працівників
15:53 22.05.2024
260

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5695, який врегульовує роботу домашніх працівників, повідомляє сайт парламенту.

"22.05.2024 - повернуто з підписом від Президента України", - зазначається у повідомленні про стан проходження документа.

Законопроєкт передбачає можливість закріпити в трудовому договорі надання житла домашньому працівнику та забороняє роботодавцям відраховувати плату за таке житло.

Також документ врегульовує робочий час та час відпочинку домашніх працівників, встановлюючи гарантії щодо надурочних робіт, чергування або супроводження членів домогосподарства на відпочинок.

Основні положення закону:

  • Домашній працівник – це фізична особа, яка займається домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем.
  • Домашня праця – це робота, яка виконується на умовах трудового договору з метою обслуговування домогосподарства.
  • Не вважається домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється нерегулярно та не більше 40 годин на місяць.
  • Трудовий договір укладається у письмовій формі у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної зі сторін.
  • Особи молодше 16 років не можуть бути прийняті на роботу як домашні працівники.

Закон також встановлює, що трудовий договір є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну та припинення трудових відносин і визначає права та обов'язки сторін. Договір є підставою для допуску працівника до роботи після повідомлення роботодавцем центрального органу виконавчої влади про прийняття на роботу.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також