Осучаснення пенсійної системи: вінничани, які чесно працювали все життя, гарантовано отримають гідну пенсію
13:50 02.10.2017
252

Чинна система призначення пенсій потребує вдосконалення. Оскільки існуючі в ній недоліки вже призвели до серйозних проблем. По-перше, це критичне для пенсійної системи сповіщення пенсіонерів і тих, хто має їх утримання. На сьогодні в Україні нараховується близько 26,3 млн. осіб працездатного віку. З них зайняті лише 16,2 млн., а внески до Пенсійного фонду сплачує ще менша кількість. В результаті лише 16,8 млн. застрахованих осіб утримують 12 млн. нинішніх пенсіонерів. По-друге, Пенсійний фонд не має належних ресурсів для того, аби забезпечити гідний рівень пенсій. У 67% (8 млн.) пенсіонерів розмір страхової пенсії – на рівні прожиткового мінімуму. По-третє, нині нівельовано залежність розміру пенсії від сплачених внесків.

Сьогодні начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака провела прес-конференцію  щодо запровадження в Україні пенсійної реформи.

Олена Корчака розповіла, що урядова пенсійна реформа – перший крок на шляху побудови сучасного пенсійного забезпечення в Україні.

«Пенсійна система довгий час не формувалася. Вона не здатна сьогодні забезпечити соціальну справедливість. За десятиріччя система продукувала дефіцит Пенсійного фонду. Необхідність реформування діючої системи пенсійного забезпечення підтримують сьогодні як політики – народні депутати, урядовці, так і економічні фахівці та експерти. Уряд розпочав пенсійну реформу, щоб відновити соціальну справедливість для людей похилого віку і дати можливість забезпечити гідну старість нинішній молоді. Настав момент, коли потрібно прийняти рішення – рішення в інтересах українських пенсіонерів, рішення, які захищають людей праці», - розповіла начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

У Вінницькій області 436 тисяч пенсіонерів отримують пенсію за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто, їх пенсії підлягатимуть осучасненню.

В результаті проведеного перерахунку – осучаснення – пенсії будуть збільшені у 215 тис. пенсіонерів, пенсії яких підлягають перерахунку. Розмір підвищення розрахується індивідуально для кожного пенсіонера за матеріалами пенсійної справи. Отож, звертатися додатково до органів Фонду не потрібно. За попередніми розрахунками близько 40% пенсіонерів Вінниччини можуть очікувати на підвищення до 200 грн., більше 20% - від 200 до 500 грн. та 85 тисяч – отримають свої пенсії виплати більшими на суму від 500 до 3000 грн.

Внаслідок проведеного перерахунку, середній розмір пенсії збільшиться приблизно на 18%. При цьому, випадки на виплату пенсій у зв’язку із проведенням осучаснення зростуть приблизно на 126,79 млн. грн., тобто на 15%.

Окрім того, Уряд пропонує з 1 жовтня 2017 року збільшити прожитковий мінімум для непрацездатних громадян з 1312 до 1373 грн. В зв’язку з цим, в області будуть перераховані пенсійні виплати 400 тис. пенсіонерів. Реформа передбачає перерахування розміру пенсій для українців з урахуванням середньої зарплати за останні три роки. При цьому пенсійний вік не піднімуть.

Також пропонується скасувати 15% зниження пенсій працюючим пенсіонерам. Сьогодні на Вінниччині 71163 таких пенсіонерів, 10817 з яких очікує змін до законодавства про зняття обмежень виплати.

«Основна ідея запропонованої реформи проста: якщо людина чесно працювала все життя, вона має гарантовано отримати гідну пенсію. Наразі Пенсійний фонд України провів підготовчу роботу для здійснення осучаснення пенсій, програмне забезпечення розроблено та протестовано. Тобто, після ухвалення законопроекту органи Фонду готові до його реалізації», - виступила Олена Корчака.

Читайте також