Донорство крові: що відбувається з цільною кров'ю після кровоздачі?
21:04 03.11.2021
305

Сьогодні Вінницький осередок Клубу успішних жінок відвідав Вінницьку обласну станцію переливання крові та розпочав челендж #Здай_кров_врятуй_життя.

"На жаль, не лише на Вінниччині, а й по всій Україні медики заявляють про нестачу крові. Переконана, що лише спільними зусиллями нам вдасться вирішити цю проблему. Не варто стояти осторонь, адже ця проблема може стосуватися кожного. Я особисто сьогодні закликаю своїх колег депутатів з родинами, політичні партії, громадські  організації та студентство  приєднуватися, для того, щоб у Вінницькому обласному центрі службі крові була стабільна ситуація", - наголошує ініціаторка челенджу президентка міжнародного Клубу успішних жінок, депутатка Вінницької обласної Ради Людмила Станіславенко  

На челендж вже відреагували співробітники пабу “Вінницька Реберня” та студенти Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова.

На станції переливання крові розповіли що для нормального функціонування та мінімального забезпечення потребуючих крові потрібно щонайменше 70 донорів вдень наразі їх кількість не перевищує 56.

“90% людей, які мають право здавати кров, наразі цього не роблять. Рекомендована ВООЗ кількість донацій крові донорами має складати 30 на 1 000 населення. Для України це майже 1,4 млн на рік, натомість цей показник на сьогодні у 2,5 раза менший (581 000)” - наголошують у Вінницькій обласній станції переливання крові.

Процес здавання цільної крові складається з двох частин - медогляду та кроводачі та займає максимум 30-40 хвилин, якщо не враховувати деталей, що пов’язані з чергами та їх, як розповідають співробітники станції, зазвичай немає.

Після здачі крові усім охочим розповіли що саме з нею відбувається потім.

“Цільну кров після кроводачі центрифугують, після чого відбувається сепарація плазми за допомогою фільтрації від лейкоцитів, отримують еритроцитарну масу, яку заморожують не пізніше ніж за 40 хвилин задля збереження всіх факторів згортання та зберігають у спеціальному холодильнику протягом 21-35-42 днів в залежності від консерванту”.

“Паралельно з процесом центрифугування, кров у лабораторії ще раз перевіряють на групу крові та резус-фактор, тестують на інфекції, що передаються через кров, роблять біохімічний та загальний аналізи крові. Якщо аналізи не виявлять протипоказань, кров після обробки зможуть видати для переливання реципієнту”

“Люди які здають кров краще переносять крововтрату, це профілактика тромбозів, гарно впливає на серцево-судинну систему, а також люди-донори по статистиці живуть на 5 років довше” - наголошують у Вінницькій обласній станції переливання крові.

Донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених МОЗ України.

Взяття крові та (або) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.

 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також