Депутати пропонують розширити перелік підстав для звільнення з військової служби
18:33 29.05.2023
266

Депутати Верховної ради пропонують розширити перелік підстав для звільнення військовослужбовців зі служби, згідно з проектом закону №9339.

За діючим законодавством, військових, яких визнала військово-лікарська комісія непридатними або обмежено придатними до служби, повинні зарахувати до розпорядження командира, який має право призначати на посади. Цих військових переводять на посади, на яких вони можуть виконувати обов'язки військової служби з урахуванням їхнього стану здоров'я, підготовки і досвіду служби.

Військові перебувають у розпорядженні до призначення на нову посаду або до звільнення з військової служби.

Впродовж не більше ніж двох місяців після визнання непридатними до служби, їм передбачаються виплати у розмірі грошового забезпечення, яке вони отримували до зарахування до розпорядження.

Проте, якщо військових не переводять на інші посади, вони отримують лише оклад за військовим званням та надбавки за вислугу років. Оклад за військовим званням становить від 440,5 гривень до 1762 гривень, а надбавка за вислугу років військовим складає від 25 до 50 відсотків посадового окладу.

З урахуванням цього, народні депутати пропонують дозволити звільнення військовослужбовців зі служби після двох місяців з моменту зарахування до розпорядження командира у випадку, якщо їм не призначено нову посаду. При цьому військові можуть висловити бажання продовжити військову службу.

У такому випадку боєць зможе отримати законом передбачену вихідну допомогу та скористатися пільгами і державними програмами з підтримки працевлаштування.

Звільнення з військової служби регулюється українським законодавством, в якому чітко визначені підстави, що дозволяють звільнення військових під час воєнного стану. Зокрема, військові можуть бути звільнені за віком, станом здоров'я, родинними обставинами, через судове рішення та інші причини.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також