Білоруси, які загинули за Україну  –  у Вінниці відкрили фотовиставку 
13:47 20.04.2024
299

У Вінниці, у краєзнавчому музеї, відкрили фотовиставку «З Україною в серці», присвячену білоруським добровольцям. В експозиції 22 портрети загиблих військових з Білорусі, історії їхнього життя та подвигу.

Про це повідомляють офіційні джерела.

Виставка пересувна, вона мандрує Україною. Наше місто стало десятим, в якому презентували світлини.

На відкритті фотовиставки продемонстрували відео, у якому білоруські воїни розповідають про мотиви рішення приїхати до України та вступити до лав ЗСУ. Також  перед присутніми виступив очільник благодійного фонду «Вільна Білорусь»  Олексій Францкевіч. 

На жаль, тут представлені не усі портрети загиблих героїв. Наразі нам відомо про 62 білорусів, які загинули в Україні. І ми продовжуємо збирати інформацію про них усіх задля увіковічення. Серед представлених тут білорусів, двоє посмертно отримали звання «Героя України», ще двоє – «Народного Героя України». Ми хочемо, щоби з цими іменами пов’язували не лише вільну та незалежну Україну, а й вільну та незалежну Білорусь, - зазначив пан Олексій.

Експозиція вже побувала у Львові, Києві, Бучі, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі, Ізмаїлі, Чернігові, Миколаєві. Також її продемонстрували за кордоном – у Республіці Польща та в Литовській Республіці.

Автор: Дарина Дагоманова
Читайте також